Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stay hungry!

Lev ditt liv fullt ut. Lasse Ekstrand följer i Ulf I. Erikssons fotspår som i sin tur följer i Nietzsches – men saknar kvinnorna.

Pasolinis Jesus i filmen ”Matteusevangeliet”: upprorsmakaren, revoltören, den över världens orättfärdiga tillstånd heligt rasande som driver månglarna och fariséerna ut ur templet. Jesus, anti-institutionalisten som LEVER sin tro – bortom inhägnande kristendomskyrka, ritualer och hierarkier.

Pasolinis Jesus var också Friedrich Nietzsches. Den senare tar sitt avstamp i Bergspredikans kärleksbudskap i sin Jesusreception. Bilden framkallas av den livsbejakande, generöst givande men inte sig själv offrande och lidande Jesus. Inte den korsfäste och blödande, utan anarkistiskt frisinnade – bortom skuld och synd. Det goda exemplet att efterlikna, förebilden för hur jordelivet bör levas.

Ulf I Eriksson följer i Nietzsches fotspår, främst i den senares ”Antikrist”. Och formulerar en flammande appell som både skakar om och entusiasmerar: lev ditt liv fullt ut. Sluta vegetera och lyda, blunda och huka dig. Jaga ut slaven ur din lekamen, var en fri ande. Och var det tillsammans med andra fria andar, bort egenintresse och ägandeklåda.

Det är en den fria andens budkavle som Eriksson tar över. Tidigare har den burits inte endast av Nietzsche, utan även sådana som Oscar Wilde och Eric Hermelin. Vilhelm Ekelund och Mäster Eckhart. Situationisterna på 1960-talet. Studentrevoltörerna i Paris med sin devis ”Fantasin till makten!”. Mest män har varit fria andar, verkar det som, åtminstone i Erikssons litteraturlista. Var är Valerie Solanas? Ulrike Meinhof? Lena Svedberg?

På under fyrtio sidor lyckas Eriksson, som är en alldeles utomordentlig essäist och stilist, skjuta in en energigivande och uppfordrande text i ens trötta, av plikter och lönearbete nermalda vardagsjag. Livet är här och nu. Det hände inte i går, heller inget att uppskjutande vänta på. Lev i detta paradisiska ögonblick – med hjärtat. Eller som Steve Jobs uppmanade: ”Stay hungry – stay foolish!” Enligt Eriksson, och Nietzsche, kunde Jesus predikat exakt detsamma.

Lasse Ekstrand