Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Liv död i flygkrasch

(Uppdaterad 18.37) Svenske landslagsmålvakten i ishockey, Stefan Liv var en av dem som dog i flygkraschen i Ryssland, uppger den svenska ambassaden i Moskva.

Annons

Stefan Liv och de övriga spelarna i Lokomotiv Jaroslavl hade precis gått på planet som skulle ta dem från Jaroslavl till Minsk för torsdagens säsongspremiär i den ryska ishockeyligan. Men precis efter starten på Tunosjno-flygplatsen gick något fruktansvärt fel.

Exakt vad som hände är fortfarande oklart, men enligt uppgifter till Interfax ska flygplanet ha hamnat utanför startbanan och lyckats lyfta endast några meter innan det slog i en trafikfyr. Kraschen blev enorm och vrakdelarna ligger cirka fyra kilometer från flygplatsen, vid floden Volga.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax var 45 personer ombord på planet, 37 passagerare och åtta besättningsmän. Två personer ska ha överlevt och vårdas på intensiven med svåra brännskador.

Premiärmatchen bröts
Drygt två timmar efter kraschen bekräftade Bengt Eriksson på Sveriges ambassad i Moskva att han fått uppgifter om att Stefan Liv finns bland de omkomna.
Beskedet om flygkraschen kom som en chock. Onsdagens premiärmatch i KHL mellan Salavat Julajev och Atlant Mytisjtji bröts efter drygt 14 minuters spel och ligaordföranden Alexander Medvedev informerade publiken vad som hänt. Flera åskådare grät när de tog emot beskedet.
Tre Kronors förre förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson är ny tränare för Atlant som också har två svenska spelare i laget.
Stefan Liv är en av Sveriges mest meriterade ishockeymålvakter och var med och vann OS-guld 2006 i Turin. Han har också vunnit ett VM-guld, ett silver och två brons och är svensk mästare med HV 71 tre gånger.
Lokomotiv är en av Rysslands främsta ishockeyklubbar och hade många kända spelare i sin A-lagstrupp. Bland dem slovaken Pavol Demitra samt tjeckerna Josef Vasicek, Jan Marek och Karel Rachunek, som även de bekräftats döda.

Certifikatet gick snart ut

Troligtvis beror flygkraschen på ett fel i den tekniska utrustningen, uppger Interfax. Vädret i Jaroslavl ska ha varit bra, med endast några moln på himlen.
Flygplanstypen Jak-42 är en av de vanligaste i Ryssland och utvecklades under 1970-talet och togs i bruk på 1980-talet. Men flygplanet som kraschade hade bara tre veckor kvar på certifikatet.
"Flygplanet har använts sedan 1993. VIP-kabinen var till för 73 personer. Certifikatets utgångsdatum var 1 oktober 2011", säger en källa inom flygindustrin till Interfax.
Trots olyckan togs inte övriga Jak-42-plan ut ur drift.
Direkt efter olyckan skickade premiärminister Vladimir Putin i väg transportminister Igor Levitin till olycksplatsen.

TT

Annons