Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steget närmare båtplats

GÄVLE Nu har startskottet för Alderholmens utbyggnad gått. Först med byggförberedelserna är Tekniska kontoret med den nya kanalen, ett av de största projekten.

Annons
Vattenleden, som ska börja bortanför Gevalia, rinna genom området och mynna ut i Nyhamnen, ska bli 700 meter lång, åtta-tio meter bred och meterdjup vid lågvatten.
- Det är ett av de större enskilda jobben som hänger ihop med Alderholmsutbyggnaden, säger Bengt Anefall, projektledare på Tekniska kontoret.

Byggkostnaden är beräknad till mellan 30 och 40 miljoner kronor. Kanalbygget är också så omfattande att det krävs tillstånd enligt miljöbalken och det är den processen som nu har inletts. Ett så kallat tidigt samråd är bokat med länsstyrelsen, det första steget på vägen mot en ansökan om tillstånd.
Bengt Anefall säger att enligt tidsplanen ska det vara klart i december 2004 och byggarbetena kunna komma igång 2005.
Tanken med kanalen är att ge fler i det nya området vattenkontakt.
- I bästa fall ska man kunna ligga där med egna småbåtar, säger Bengt Anefall.

Det här kommer att höja markpriserna, något som bostadsentreprenörer som HSB och Gavlegårdarna är medvetna om och beredda att betala säger han.
Det var i september som ett enhälligt kommunfullmäktige sa ja till planerna för Alderholmen. Då kunde också arbetet med detaljplanen sätta igång. Nästa år ska det vara klart för byggstart och 2010 ska det finnas 525 lägenheter på Alderholmen.


Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se