Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stella en av de första att flytta in i nya kvarteret Runstenen – följ med in i det miljösmarta hemmet

Miljöintresset genomsyrar livet för Stella Hildebrandt.
Därför var det självklart att flytta in i kvarteret Runstenen på Södertull i Gävle.
– Vi trivs jättebra, säger hon.

Efter flera månaders väntan fick Stella Hildebrandt och fyraåriga sonen Jack nycklarna till den 31 kvadratmeter stora lägenheten i juli. Att det är just en etta förvånar många.

– Det är bara jag och min son här, och när vi är hemma tycker vi att det är mysigt att vara tillsammans. Sedan kommer det att komma en dag då han vill ha ett eget rum, men nu funkar det såhär.

En mindre lägenhet betyder också lägre hyra och större utrymme för att lägga pengar och tid på annat. Och det går fort att plocka undan, man slipper ägna en hel lördagsförmiddag åt att städa hemmet.

Än så länge är inredningen inte riktigt klar. Förutom sängen som är ny är möblerna sådana som hon haft tidigare, fått av bekanta eller köpt på second hand. I samband med flytten var hon på Erikshjälpen för att försöka hitta en tavellist, gardinstång, matta och trådkrogar. Allt fanns – för bara hundra kronor.

Andra gånger har man inte lika stor tur, men Stella har ingen brådska att fylla hemmet med prylar.

– Jag vill att vårt hem ska växa fram utifrån våra behov och vår stil. Då får det ta tid.

Något som definitivt inte kommer över tröskeln är plast.

– Jag tänker att även plast som sägs vara bra är dålig. Även om den är återvunnen är plast inte ett förnyelsebart material. Det är också mycket gifter och kemikalier i plast.

Miljömedveten har Stella varit länge och hon säger att det idag präglar allt hon gör.

– Vi har bara ett jordklot och hur jag lever nu kommer påverka allt liv i framtiden.

Ibland kan hon känna sig uppgiven, som när hon ser folk ta plastpåsar till minsta frukt i matbutiken, slänga fimpar på marken eller köpa nya bilar.

– Jag vet inte om man inte bryr sig eller om det är okunskap. Och det gör mig sorgsen.

Sedan några år lever hon enligt zero waste – en livsstil där man försöker producera så lite avfall som möjligt. I dagsläget har hon inte ens en behållare för brännbara sopor – allt komposteras eller återvinns.

Det centrala är att tänka efter i affären. Behövs verkligen en påse till varje frukt?

– Man kan välja förpackningar i papper i stället för plast. Mycket kan också köpas i glasburkar.

Även i badrummet är så mycket som möjligt hållbart tillverkat. Deodorant går att göra själv eller finns att köpa i miljövänliga varianter. I duschen har de en fast tvål och Stella brukar skölja håret med utspädd äppelcidervinäger, vilket har en liknande effekt som balsam.

Mitt i tipsandet kommer hon av sig, utbrister att "gud vad jag låter präktig". Och att skippa plasten helt är svårt. Vissa ekologiska grönsaker går bara att köpa i plastförpackning, modem görs inte i trä och till sonen vill hon ha en säker cykelbarnstol och då fick det bli en i plast.

– Största miljöångesten är resorna till USA, där Jacks pappa bor.

Bättre kändes det att kunna flytta in i den helt nybyggda hyresrätten. Stella fick själv välja vilken etta hon ville ha och då blev det en på första våningen med fönster ut mot innergården.

Som GD tidigare berättat ska kvarteret längs Södra Kungsgatan få en blandad bebyggelse med hyresrätter, bostadsrätter, stadsvillor och radhus där de senare håller på att byggas nu.

Husen är byggda för att ha en låg energiförbrukning och solceller som tillverkar el.

– Det är fina, genomtänkta lägenheter. Sedan känns det väldigt bra att veta att allt material är valt med omtanke, säger Stella.

Läs mer: 94 nya bostäder byggs på Södertull

Fakta: Stella Hildebrandt

Ålder: 33.

Bor: I kvarteret Runstenen på Södertull tillsammans med sonen Jack, 4 år.

Gör: Driver eget företag där hon gör hållbara produkter för hemmet och arrangerar workshops.

Läs mer: Alternativa mensskydd vinner mark – Stellas Gävleföretag säljer tygbindor via nätet