Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten Tolgfors avgår på egen begäran

/

Försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran, uppger statsministerns pressekreterare för TT.

Annons

Det är tre veckor sedan Ekot i Sveriges Radio rullade upp historien om hur Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som konsult skulle ingå i ett projekt där en vapenfabrik skulle upprättas i Saudiarabien. Eftersom uppgiften ansågs tänja på gränserna för vad FOI fick göra bildades ett så kallat bulvanföretag, SSTI, av en FOI-anställd som skulle samordna projektet.
Att personer på Tolgfors eget departement var införstådda med projektet är klart, men enligt försvarsministerns själv kände han inte till upplägget med SSTI förrän i mars 2010, då det övergavs.
Historien ledde till att MP gjorde en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott, en av tre mot Tolgfors den senaste tiden.

"Kan bli en lättnad"
Den (S)-märkte statsvetaren Ulf Bjereld är inte särskild överraskad av Tolgfors avgång.
– Man kan väl säga att Tolgfors blev en allt för stor belastning för alliansregeringen i takt med att den här affären rullade på. Jag tror att det kan bli en lättnad, inte bara för Tolgfors personligen, utan också för statsministern.
TT: Är han ett offer eller bär han stor skuld för affären?
– Det får en utredning i efterhand visa. Det har funnits väldigt många frågetecken som Tolgfors inte kunnat räta ut. Men vilket ansvar han egentligen har haft är för tidigt att säga, säger Ulf Bjereld till TT.

Avgångskrav efter nya uppgifter
Från V hördes upprepade krav på Tolgfors avgång, senast i veckan sedan Ekot hävdat att de pengar som användes för att bilda SSTI bestod av ett lån till FOI från den militära underrättelsetjänsten Must.
En annan obekräftad, och av departementet avfärdad, besvärande uppgift rapporterades av Aftonbladet i onsdags. En tjänsteman på försvarsdepartementet påstods ha förhindrat att ett dokument om projektet diariefördes i syfte att skydda Tolgfors.
Saudiaffären har utöver den kommande granskningen i KU lett till att två förundersökningar har inletts om misstänkta brott på FOI. Dels utreder åklagarkammaren för säkerhetsmål om brott begåtts i samband med bildandet av SSTI, dels undersöker justitiekanslern om läckaget av hemliga dokument till Ekot utgör ett brott mot tystnadsplikten.

(TT)

Mer läsning

Annons