Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenebergs sockerbruk

Sockerbruksladan vid Stenebergsparken är Gävles äldsta industribyggnad, uppförd 1739, och eftersom den är en av få ännu bevarade industribyggnader av trä i landet förklarades den som byggnadsminne 1977.
Sockersjuderiet anlades av några affärsmän i Gävle och var ett av sex sockerbruk i Sverige. Rörelsen förde en tynande tillvaro under 1770-talet men rekonstruerades 1784 av Peter Brändström, Daniel Elfstrand och Samuel Valley. Verksamheten fortsatte till 1842, då 10.244 skålpund (cirka 4.350 kilo) socker och sirap stämplades ut.
Sockerbruksladan uppfördes efter förslag av slottsbyggmästaren Peter Gerdes, byggdes i timmer och fick brant tak med takkupor. Sedan sockerbruket lagts ner startades ett värdshus i lokalerna. Därefter drev G.E. Küsel buldan- och segelduksfabrik i några år.
1847 köptes Steneberg av Carl Fredrik Lindahl, se Lindahl & Runers mekaniska verkstad, som i ladan förvarade gjutmodeller.
Huvudbyggnad, arbetarbostäder, sockerbruksladan och tillhörande mark köptes 1893 av Gävle stad. Sockerbruksladan var en tid magasin för Länsmuseets större föremål. Gagge, A.C: Byggda minnen. Byggnadsminnen i Gävleborgs län; Meddelanden af Gestriklands Fornminnesförening 1908.