Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenkastning stoppar bussturer

GÄVLE
Situationen för kollektivtrafiken till och från Södra Bomhus är ohållbar. Vandalism och upprepade hot gör att Swebus nu överväger att ställa in bussturerna på linje 6.

Annons
- Vi vill markera allvaret i situationen. Om vi inte kan garantera säkerheten för resenärerna och vår personal kan vi inte fortsätta, säger Anders Lundell, driftschef för Swebus Gävleborg.
Bussbolaget har under lång tid haft problem med bussturerna till och från Södra Bomhus. Bussarna har utsatts för stenkastning, chaufförer har blivit hotade och passagerare har känt sig otrygga.
Tillsammans med uppdragsgivaren X-Trafik och Gävle kommun har Swebus försökt komma tillrätta med problemen. Polisen, hyresgästföreningar och socialtjänsten har samarbetat för att göra någonting åt utvecklingen men arbetet har inte givit något resultat.
- Trafikledare har varit ute på ungdomsgårdar och pratat med föräldrar. Vi har till och med tagit kontakter med handlare som utsatts för vandalisering och snatteri. Det finns ett problem i det här området, kiosker bränns ner och annat material skadas. Busstrafiken är inte ensam om att vara utsatt, säger Anders Lundell.
Bomhus är ett av länets bäst utvecklade områden när det gäller kollektivtrafik. Bussarna går ofta och linjerna har lång räckvidd. Samtidigt har Södra Bomhus fler incidenter av skadegörelse än något annat område i Gästrikland. Oroligheterna kan leda till att stadsdelen får en service som är betydligt sämre än genomsnittet.
- Det vore tråkigt om gärningar gjorda i ungdomligt oförstånd skulle tvinga oss till dessa åtgärder. Vår förhoppning är att de boende i området ska ta sitt ansvar och försöka hjälpa till att stävja problemet.
Hur stort är ert tålamod?
- Det finns ingen tidsfrist, det är mer ett varsel. Om inte stenkastningen och buslivet på bussarna upphör blir vi tvungna att ställa in turerna och det skulle drabba alla som tar sig till jobbet och skolan med buss, säger Anders Lundell.

ERIK WIKSTRÖM