Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenvard tar inte sitt ansvar för Moderaternas valförlust i Gävle

Moderaterna hade kanonläge i Gävle inför årets val eftersom Alliansen regerade. Första gången på nästan 100 år som sossarna inte styrt Gävle kommun!

När Inger Källgren Sawela dabbade sig med den olagliga utnämningen av Helén Åleskog tog hon konsekvenserna och avgick.

När Patrik Stenvard skulle städa upp, begick han misstaget att sopa problemet under mattan. Moderaternas ”belöning” för Stenvards bristande ledarskap var att många av deras väljare valde andra partier i kommunvalet.

Hur ska man annars tolka det faktum att M tappade en fjärdedel av väljarna jämfört med 2014?

För Moderaterna i Gävle kommun var det därför inte så underligt att Stenvard blev bortröstad från att leda partiet i kommunen, trots att valberedningen hade placerat honom på första plats. Själv hade han inte insett att valförlusten var hans eget ansvar, vilket blev tydligt med alla hans försök till bortförklaringar. Han gick dessutom till angrepp mot riksdagsledamoten Lars Beckman, som han påstod hade riggat omröstningen och att han blivit utsatt för en kupp av partikamraterna.

När sedan Moderaterna i Region Gävleborg skulle välja oppositionsråd var Maria Molin från Ljusdal föreslagen av den valberedningen. Men Patrik Stenvard samlade sina styrkor, bland annat genom att lova en ordförandepost till en av Moderaterna från Hälsingland. Kuppen lyckades och Patrik Stenvard valdes till oppositionsråd med hans vapendragare som vice oppositionsråd.

Vi förstår inte hur hälsingarna, som annars är väldigt stridbara, kunde acceptera att deras främsta namn båda är från Gästrikland!

Patrik Stenvards moraliska kompass är uppenbart utsatt för stark magnetism vad gäller välbetalda uppdrag. Först ömkade han sig själv och hängde ut sina partikamrater offentligt som kuppmakare. Sedan gör han precis samma själv i regionvalet!

Till riksdagsvalet försökte Patrik Stenvard också en kupp för att få fram lojala kumpaner, men medlemmarna i länsförbundet såg till att provvalsresultatet fick råda, där Lars Beckman fått överlägset flest röster, det vill säga förstaplatsen till Gästrikland och andraplatsen till Hälsingland.

Med sin egen kupp i regionen räddade Patrik Stenvard sig från arbetslöshet, men politik är inget arbetsmarknadsprojekt och därför borde Moderaterna Gävleborg göra om valet och sätta in någon annan än Stenvard som oppositionsråd.

Det behövs en förnyelse inom Moderaterna i både Gävle och länet. Valet av William Elofsson till oppositionsråd i Gävle är i alla fall ett steg i rätt riktning.

Anders Hedman

f.d. ledamot M:s länsförbundsstyrelse & arbetsutskott

Torbjörn Edlund

skribent & moderat at heart

Svar direkt: Jag är öppen för samtal om vår politik men då i ett annat forum

Jag kan konstatera att insändaren innehåller många missförstånd och direkta felaktigheter i sakfrågor. Det är ingenting jag anser lämpligt att bemöta här och jag beklagar den tråkiga tonen, jag eftersträvar vuxna samtal.

Jag reder gärna ut frågetecknen och är öppen för samtal med alla om hur vi kan föra partiet och vår politik framåt, men då gärna i ett annat forum än på insändarsidan.

Patrik Stenvard, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare