Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sterner, Mauritz

Annons
(1869-1931), född i Skåne, folkbildare, sångkompositör och nykterhetsman. Adjunkt i kemi, fysik och matematik vid Gävle högre allmänna läroverk, Vasaskolan, 1907-1931, ledamot av stadsfullmäktige 1913-1916. S. har betytt mycket för föreläsningsverksamheten i Gävle och Gästrikland, ledde 1919-1931 Gävle Arbetareinstitut och var populär föreläsare i humanistiska ämnen. S. skrev dikter, många tonsatta och intagna i nykterhetsorganisationernas sångböcker, och "Kantat vid Godtemplarordens 50-årsjubileum i Sverige". Åren 1911-1926 var han ledare för IOGT:s studieverksamhet i Gästrikland, vilket blev ett mönster för studiearbete. Gav i tio år ut tidskriften Studiecirkeln, redigerade och skrev artiklar i Föreläsningsbiblioteket, organ för Godtemplarordens folkbildningsarbete, blev 1914 internationella storlogens studieledare och hade förbindelse med folkbildning i alla världsdelar.
S. publicerade diktsamlingar, minnesskrifter, hjälpredor i godtemplararbete och läxläsning, översatte flera arbeten från engelska till svenska. Fonden Mauritz Sterners minne, grundad 1932, förvaltad av Gävleborgs läns bildningsförbund, fick som uppgift att främja folkbildningsverksamheten i Gästrikland. Signaturen Corinna i Svenska Dagbladet, journalisten Greta Bolin, var styvdotter till S. Folkrörelser del 1; Norling, N.S: Till Mauritz Sterners minne (stencil).