Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiftelser struntar i redovisning

SANDVIKEN
Sandviks personalstiftelse har inte lämnat in någon årsredovisning för 2001. Det visar färsk statistik från länsstyrelsen. Stiftelsen är en av många rika stiftelser som struntat i att redovisa sin ekonomi. Nu har länsstyrelsen tröttnat. Från 2004 skärps kontrollen.

Sandviks personalstiftelse, med tillgångar på närmare 63 miljoner kronor, är bland de allra största av regionens 207 stiftelser. Varför årsredovisning inte lämnats in är oklart.
- Jag har ingen speciell kunskap om saken eftersom det rör sig om en separat stiftelse. Handläggaren har tyvärr semester, säger Sandviks informationschef Per-Henrik Bergek.
På länsstyrelsen Gävleborg säger länsjuristen Ingemar Lundén att länsstyrelsen kontaktat Sandviks personalstiftelse om den uteblivna redovisningen.
- Det är naturligtvis inte bra. Men vi försöker få dem att lämna in den med den mjuka linjen först. Händer inget då kan vi vidta andra åtgärder. Det tror jag inte behövs i det här fallet. Jag tror att vi kommer att få in den utan problem, säger Ingemar Lundén.

Inga problem förr
Han säger att länsstyrelsen inte haft några tidigare problem med att få in årsredovisningar från stiftelsen.
- Jag vet inte vad som ligger bakom, men jag tror att de håller på med en genomgång av sina stiftelser och att det har tagit tid.
1 927 stiftelser över hela landet, med tillgångar på sammanlagt nio miljarder kronor, har struntat i att lämna in sina årsredovisningar. Många av dem är rika med namnkunniga styrelser.
Bland de stiftelser som bryter mot lagen, finns förutom Sandviks personalstiftelse, stiftelser som Radiohjälpen och Scandiakoncernens personalstiftelse.
Nu vill länsstyrelserna komma åt problemet. Från årsskiftet blir tillsynen av stiftelserna tuffare. Då skiljs de stiftelser ut som uppfyller ett eller flera av tre speciella kriterier. Ett av dessa är att de stiftelser som inte lämnat in årsredovisning på tre år hamnar på en särskild lista. Att uppfylla något av kriterierna betyder i sig inte att en stiftelse är brottslig, men att det finns en större risk för dem att bli det.
- Det här är generellt ett problem över hela landet. Men framförallt är det ett Stockholmsproblem eftersom stiftelserna är så många fler i storstäderna. Här har vi inte alls samma situation, säger Ingemar Lundén.

SOFIA ÖHLANDER