Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stipendieregn över unga Gävlekonstnärer

De unga konstnärerna Weronika Bela och Anna Åstrand får dela på 280 000 kronor när de får Karin och Erik Engmans stipendium för år 2010.
– Det känns fortfarande overkligt, säger Weronika Bela.

Stipendiaterna fick veta i förväg att de var aktuella, men båda är fortfarande lite chockade över beskedet.

– Det är så otroligt mycket pengar, säger Weronika Bela.

Hon är född 1988 och har i höst påbörjat det treåriga kandidatprogrammet Konst på Konstfack, och kommer att använda en del av pengarna till inköp av kamerautrustning. Foto och film är hennes specialområde.

– För mig innebär det framför allt att jag får mycket tid, tid som jag inte behöver jobba. Jag kan göra grejer som jag inte har haft råd med förut, säger Anna Åstrand.

Hon går fjärde året på Kungliga Konsthögskolan och räknar också med att använda en del av pengarna till inköp av material.

Karin och Erik Engmans stipendium har delats ut sedan 2005. Stipendiet grundar sig på en donation från Gävlebon Erik Engman, som avled 2001. Två lovande unga konstnärer i Gävle får dela på 80 procent av avkastningen från kapitalet. Stipendiaterna utses av kultur- och fritidsnämndens stipendiekommitté.

Förutom det stora stipendiet delar kommittén ut en rad mindre summor. Montana Sholars, Jakob Hultin Rosenberg, Martin Piazzolla och Matilda Rune får 5 000 kronor var som ungdomskulturstipendium.

Frida Svedén och Ellinor Gjelsnes får 5 000 kronor i ungdomsmusikstipendium. Viktoria Cederholm, Angelica Vester och David Henning får kyrkans ungdomsgårdars stipendium på 4 000 kronor var.

Stipendierna delas ut senare i höst.