Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stisse Åberg: Vinterpokalen är rallysportens pärla i Gästrikland och måste bevaras

Man ska vårda sportens pärlor.
Vinterpokalen i rally är verkligen en sån.
Därför tycker jag det är oerhört passande att Vinterpokalen startar med ett vrål på Gävletravet i kväll, och går i mål där lördag kväll.

Annons

Sandviken, Gävle – ja, hela Gästrikland – behöver varje arrangemang av dignitet som visar upp idrottens olika dimensioner.

Och ska man vara krass, så är det här faktiskt det största som finns just nu.

Visserligen är publiksiffrorna ofta uppskattade, för det går inte ens med gps-teknik att räkna ut e-x-a-k-t hur många som rör sig från Gävletravet i kväll och ut i skogarna och sedan tillbaka till målgången.

Det snackas om 15 000, 20 000. Det snackas om ännu fler.

Det enda jag vet är att där jag ofta sitter på Gavlerinken, eller Gavlevallen eller någon annan arenaidrott – så kommer man aldrig i närheten av så många åskådare vid en enda match.

Men rally lockar en publik som är van vid kyla, vid att ha med sig sin egen termos och så här i riktiga vintertid kunskapen om att kunna tända en lägereld och värma sig.

LÄS ÄVEN: Därför körs rally-SM i Gävle: "Sandvikens kommun vill inte stötta oss"

Rallyfolket är sitt eget idrottsfolkslag; som orienterarna, som fotbollsfolket, som hockeymänniskorna, som bandyns följare.

Jag erkänner direkt.

Jag tillhör inte rallyfolket.

Jag tänder inte på alla cylindrar när motorer rusar, bilar sladdar och det bara säger svish så är både kosingen och bilen försvunnen runt nästa kurva.

Men jag känner igen en klassiker när jag ser den, och jag har enorm respekt för de som får det att hända och därmed glädjer så många som vill se så mycket av det som går så snabbt.

Därför är Vinterpokalen en gnistrande idrottsdiamant som ska vårdas.

Därför blir jag också oerhört förvånad när det jag trodde var en tanke egentligen bara vara en nödlösning – det här med att Vinterpokalen, arrangerad av Sandvikens MK, går i Gävle.

Jag trodde det var något som låg i linje med ett tätare samarbete mellan Sandviken och Gävle, som vi börjat skönja under senaste åren där bandy-VM 2017 faktiskt marknadsförs under gemensam flagg.

Men orsaken är egentligen alltså att Sandvikens kommun inte längre ville stötta Vinterpokalen, och då hittade Sandvikens MK med Kalle Andersson i spetsen i stället en lösning med att flytta hela ekipaget till Gävle.

Här är man nu.

MISSA INTE: Gävle mot Årsunda – en av de hetaste duellerna i rally-SM: "Han är svår att slå"

Rally-Kalle gjorde helt rätt.

Han och hans team har nu skapat ett nytt koncept för Vinterpokalen som ser riktigt spännande ut. Sedan vet jag också att rally inne på Gävletravet inte är samma sak som rally ute på en vinterväg bland frusna tallar och granar.

Men det är väl lite som man såg på sprinttävlingar i orientering och skidor förut, där mycket av det traditionella försvann – men sporterna fick ytterligare en möjlighet att exponera sig.

Vinterpokalen, som självklart glänser extra med SM-statusen, har arrangerats sedan 1954. I över 60 år alltså. Då, 1954, ser jag att herrarna K E Andersson, SMK Hedemora, A Norfors, Dalarnas MK, N Falk, SMK Gävle och G Lindström, SMK Gävle delade på segern.

Sedan dess har såväl lokala storheter – Ingemar Frohm, Sandvikens MK och Björn Sjunning,SMK Gävle – tagit hem vandringspriset, och världsnamn som Stig Blomqvist vunnit tävlingen.

Jag tvekar därför inte att utse Vinterpokalen till ett lokalt kulturarv som måste bevaras.

Egentligen har vi inte så många här i Gästrikland.

Här får nog Sandvikens kommun fundera en gång till.

Gärna tillsammans med Gävle kommun.

Och lyssnar ni inte på mig, lägg örat mot snön och isen och hör motorvrålet från Vinterpokalen själv och stampet av alla fötter som försöker hålla värmen.

...och ja, jag vet att tävlingen i år egentligen heter Rally Bilmetro, men Vinterpokalen är sedan gammalt.

TV+TEXT: Rally-SM i Gävle – häng med när vi testar publiksträckan på Gävletravet