Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnkött ska trotsa fettskräcken

Fettskräcken har påverkat systemet för hur mycket betalt bönderna får för sitt kött.

Mycket fett innebär prisavdrag.

Stjärnkött vill göra tvärtom.

När ett nötdjur slaktas får bonden betalt per kilo färdigt kött. Rent kött. Fett ger avdrag. Fetthalten mäts i en 15-gradig skala med 1-5 och plus och minus på varje siffra. 1- är alltså extremt magert. 5+ innebär att köttet har nästan 25 procent fett. Insprängt eller utanpåliggande.

En ”normal” ungtjur som går till slakt vid 16-17 månaders ålder har mellan 2+ och 3+ på skalan. Då får bonden i runda slängar 25 kronor kilot för köttet.

Djuren som går till slakt från någon av de sju Gräskött-gårdarna har levt längre, ofta över 30 månader, och har via sitt frodiga bete bundit på sig rejält med fett. Fett som bär smaken, konstaterar kockar och köttälskare nöjt. Fett som är farligt, ryser vanliga konsumenter och väljer ett magrare alternativ.

Inte sällan har Bo Rahmbergs nötdjur så mycket fett att de klassas som 5+ i slakteriernas tabeller. Det medför ett prisavdrag på 7 kronor per kilo. Det är alltså en förlustaffär att lämna de djur som han ägnat så mycket möda åt att göda till ett vanligt slakteri.

– Det innebär att jag inte upplever slakteri- och styckarbranschen som riktigt kvalitetsmedveten, säger Peter Hedman.

Han vill lära folk äta fetare kött. Kött som blir mörare och smakar mer.

Men då måste fler bönder våga trotsa storslakteriernas prislistor och börja föda upp fetare djur. Hur ska då det gå till?

– Jag har tänkt betala efter noteringen och ge bonden extra betalt i efterskott beroende på vilken kvalitetsklassning det blir. Det ser man inte förrän kon är ”avklädd”, säger Peter Hedman.

Även bönderna ska alltså bli vinnare. De ska få bättre betalt för bättre kött, och belönas för god djurhållning.

– Det måste finnas en morot för alla, och jag vill säga att vi har kommit långt, mycket tack vare Peter Hedman, säger Bo Rahmberg.