Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnor och fans sörjer Jackson

Berömda personer och fans runt hela jordklotet uttryckte sorg och chock sedan popikonen Michael Jacksons död blev känd.

– Jag är helt förkrossad av den här nyheten”, sade producenten och musikern Quincy Jones till mediebolaget NBC, sedan coronern i Los Angeles bekräftat att Jackson avlidit i vad som rapporterades vara ett hjärtstillestånd.

– Jag saknar ord. Gudomligheter förde våra själar samman och tillät oss att göra det vi gjorde på 80-talet, sade Jones.
– Ännu i denna dag spelas den här musiken i varje hörn av världen och orsaken är att han hade alltsammans – talang, elegans och professionalism. Jag har förlorat min lillebror i dag och en del av min själ har gått bort med honom.
Samtidigt som sörjande fans började att samlas utanför sjukhuset dit Jackson fördes för behandling, kämpade de största namnen i nöjesvärlden att försöka ta in nyheten om hans död.
Inflytelserik ikon
I ett uttalande från Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger beklagades förlusten av en av de mest inflytelserika ikonerna inom musikindustrin.
”Våra tankar går till Jacksons familj, Michaels barn och till hans fans över hela världen”, skriver Schwarzenegger.
Han tillade att det fanns ”allvarliga frågor” kring Jacksons personliga liv, men guvernören och hans hustru Maria Shriver ville ändå slå följe med ”alla Kalifornienbor” och uttrycka sin ”chock och sorg” över hans död.
Jackson var best man när magikern Uri Geller gifte sig 2001.
– Jag försöker fortfarande att bita mig fast vid hoppet om att det inte är sant. Det är alltför overkligt för mig att ta in att Michael inte längre finns bland oss, sade Geller.
För mediebolaget BBC förklarade magikern att han var ”helt chockad” eftersom Jackson varit i bra form inför comebacken på scenen i London i juli.
– Michael var i god form eftersom han övade, han tränade, han repeterade inför sina uppträdanden, sade Geller.
”Briljant musiker”
Den amerikanske skådespelaren Jamie Foxx var mitt i en tv-intervju när nyheten kom och han sade att han hoppas att Jackson blir hågkommen som en ”briljant musiker” och inte för den cirkus som hans liv förvandlades till.
Vännen och cykelstjärnan Lance Armstrong använde sig av mikrobloggen Twitter för att uttrycka sin sorg. Även tusentals fans, bland dem brittiske utrikesministern David Miliband, twittrade om sina tankar.
”Aldrig har någon svävat så högt och ändå dykt så djupt. Vila i frid Michael”, skrev utrikesministern.
Många stjärnor runt om i världen hyllade Jacksons inflytande inom musiken och dansen. Hans album Thriller är det bäst säljande i alla tider och den stilbildande ”moonwalken” har kopierats av tusentals dansare runt om i världen.
Brittiske tidigare barnskådespelaren Mark Lester, gudfar till Jacksons barn och jämnårig med stjärnan, sade att han var chockad och hyllade Jacksons egenskaper som pappa.
– De är fantastiska barn och vad de än behöver så finns jag för dem, sade Lester.