Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnspäckat på Joe Hill-gården

Nu ska det satsas som aldrig förr på Joe Hill-gården på Nedre Bergsgatan i Gamla Gefle.

Sommarens program ligger nu klart och innehåller namnkunniga artister som Ulf Sturesson, Staffan Hellstrand, Stina Berge, Emil Jensen och amerikanskan Anne Feeney.

Inte illa bokat av en arrangör i det mindre formatet.

– Det ser onekligen spännande ut, säger Christer Forsberg i Joe Hill-sällskapet. Trädgården med publikplatserna har fått en rejäl ansiktslyftning och passar alldeles utmärkt för akustiska konserter. Det finns inte särskilt många utescener i Gävle så vi hoppas på rätt så mycket folk på konsertkvällarna.

Först ut är Ulf Sturesson onsdagen den 24 juni. Då kommer ”hälsingeskogarnas Lloyd Cole” som det brukar heta om denne profilstarke singer/songwriter som fått massvis med pressrosor för sina soloalbum efter tiden i Traste & Superstararna.

Söndagen den 12 juli spelar självaste Staffan Hellstrand på Joe Hill-gården. Han behöver väl ingen närmare presentation efter sina 20 år som artist med otaliga succéer på skiva och live. Det blir nu en avskalad, akustisk spelning som säkert lär innehålla ”Lilla Fågel Blå” i spellistan.

Söndagen därefter, den 19 juli, är det Stina Berge som tar Trädgårdsscenen i besittning. En vissångerska som debuterade sent i livet, men som visade sig vara imponerande bra på albumet ”Stina och kärleken”.

Lördagen den 8 augusti arrangeras årets Joe Hill-festival ”Pie In The Sky – Rebel Voices” med skånske vispoeten Emil Jensen och amerikanska protestsångerskan Anne Feeney som dragplåster. Dessutom medverkar Lovisa Samuelsson, Christer Forsberg och Johan Johansson på den musikaliska sidan medan Helene Rådberg och Johan Jönsson (förra årets mottagare av Aftonbladets litteraturpris) medverkar som poeter.

– Det kan även bli tal om att vi bokar andra artister under sommaren, det finns möjligheter till detta, tillägger Christer Forsberg.

För uppfräschningen och utvecklingen av innergården, som ska bli grönare och skönare med odling av växter som var vanliga på Joe Hills tid för över hundra år sen, har studenter från utbildningen i trädgårdsdesign vid Högskolan svarat. Detta som ett projektarbete.

– Ett jättelyft för oss och det ska också bli ett sommarkafé här, berömmer Christer Forsberg.