Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödåtgärder för pressad klinik

GÄVLEIntagningsavdelning och mobila hemvårdsgrupper ska förbättra arbetsmiljön på medicinkliniken, men personalbrist gör att de dröjer. Medicinkliniken har dessutom svårt att hitta semestervikarier till den ordinarie vården.

Annons
- I år är första gången som medicinkliniken vänt sig till bemanningsföretag, säger Lena Rosén, tillförordnad verksamhetschef.
Hon säger att i år också är första gången som kliniken inte vid den här tiden vet om den tänkta sommarplaneringen håller.
Inte heller den omfördelning av vårdplatser som ska minska medicinklinikens överbeläggning blir klar till sommaren. Den åtgärden har Lena Rosén högst på önskelistan och hon säger att 10-15 medicinplatser behövs. Några nya i stället för de 45 som drogs in i vintras är det dock inte. Platserna ska flyttas till medicin från andra kliniker är det tänkt, i första hand kirurgen och ortopeden som mest har planerad verksamhet.
Som Gefle Dagblad berättade i lördags har sjukhuset nu svarat på vad man ska göra åt de brister i arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket påpekar efter sin inspektion för en månad sedan. Verket konstaterade oacceptabla överbeläggningar och hög arbetsbelastning på grund av fler patienter, stor genomströmning och ständig omflyttning av patienter och att de hamnar på andra kliniker.
Sjukhuset har gått igenom vilka utrymmen som kan användas vid överbeläggning och ska nu försöka få dessa, exempelvis läkarexpeditioner, i ordning. Duschrum till exempel får inte användas i fortsättningen.
I väntan på en central bemanningsenhet ska bland annat avdelningschefer på försök ha helgjour för att ordna vikarier och avlasta de som jobbar med patienterna.
Personal och fack har efterlyst mer personal. Enligt Lena Rosén skulle det också bli det under sommaren om en ny intagningsavdelning öppnar och medicinklinikens alla vårdplatser är i gång. I svaret till Arbetsmiljöverket står att avdelningen ska öppna i mitten på juni, något som alltså är i mycket osäkert.
- Vi förbättrar i den takt vi kan med tanke på personalbristen, säger hon.
Roger Nilsson, som leder sjukhusets utvecklingsprojekt, säger att förslagen är framtagna utifrån att det inte finns några nya pengar.
ANNA BAGGE
026-15 96 47