Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödde nazister - sverigedemokrat utesluts ur partiet

GÄVLE Jan Kassberg har innan han blev medlem i Sverigedemokraterna stött nazistiska organisationer med pengar. Han tvingas nu ut ur partiet och slutar som nämndeman.

Annons
En undersökning som Expressen genomfört visar att Jan Kassberg, Sverigedemokrat i Gävle, har betalat mindre summor pengar till olika organisationer med nazistisk anknytning.
Han medger uppgifterna till partiledningen, men har inte gått att nå för en kommentar.
Jan Kassberg blev medlem i Sverigedemokraterna inför valet 2006 och utsågs av partiet att representera partiet som nämndeman.
Roger Hedlund, ordförande i den lokala partigruppen ser mycket allvarligt på uppgifterna, även om händelsen inträffade innan Kassberg blev medlem i partiet.
- Vi är väldigt chockade, det här var inget vi väntade oss, säger han.
Från partiets sida har man redan beslutat att ta krafttag i frågan och Roger Hedlund uppger att man öppnat ett ärende angående uteslutning ur partiet.
Själv ser han ingen möjlighet för Jan Kassberg att sitta kvar som medlem då han medger uppgifterna som är synnerligen graverande.
- Jan Kassberg kommer också att redan på måndag avsäga sig uppdraget som nämndeman, säger Hedlund.
Roger Hedlund ser det som ytterst angeläget att agera mot medlemmar som visar nazistiska sympatier. Sverigedemokraterna måste visa att de är seriösa och Roger Hedlund hoppas att partiets krafttag ska ge tydliga signaler att man inte accepterar nazistsympatisörer i sina led.
- Det behöver inte vara negativt för oss att uppgifterna kom fram utan vi kan gå stärkta ur det om vi agerar tydligt nog, säger Roger Hedlund.
När det gäller Jan Kassbergs uppdrag som nämndeman så kommer partiet att utse en ny eftersom uppdraget är partiknutet.
Sverigedemokraterna har tre mandat i kommunfullmäktige i Gävle. Där sitter förutom Roger Hedlund även Margareta Sandstedt, vice ordförande i den lokala partiorganisationen, och Roger Olsson.
Roger Olsson tar liksom Roger Hedlund kraftfullt avstånd från Jan Kassbergs agerande.
- Det är för djävligt och jag anser att vi tydligt visat att vi tar avstånd från nazisterna, säger han.
Roger Olsson ser heller ingen möjlighet för Jan Kassberg att fortsätta som medlem i partiet. Han menar att det hela blir en förtroendefråga, även om han själv uppfattat Jan Kassberg som en snäll och trevlig kille.