Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödet för S rekordlågt

Socialdemokraterna får rekordlåga 27,7 procent i SCB:s stora väljarmätning. Den tidigare botten-noteringen var 29 procent.

Annons

Moderaterna får 33,4 procent, en ökning med 2,3 procentenheter sedan mätningen i maj. Kristdemokraterna får 3,8 procent, plus minus noll. Centerpartiet får 5,5 procent, en ökning med 1,0. Folkpartiet får 5,6 procent, en minskning med 0,4.
Socialdemokraterna får 27,7 procent, en minskning med 6,3. Miljöpartiet får 11,7 procent, en ökning med 2,8 sedan majmätningen. Vänsterpartiet får 5,2 procent, en ökning 0,7. Sverigedemokraterna får 5,7 procent, plus minus noll.
De borgerliga får tillsammans 48,4 procent, jämfört med de rödgröna som får 44,6 procent.
I valet 2010 fick Moderaterna 30,1 procent, Centern 6,6, Folkpartiet 7,1 och Kristdemokraterna 5,6.
Socialdemokraterna fick 30,7, Miljöpartiet 7,3 och Vänsterpartiet 5,6.
Sverigedemokraterna fick 5,7 procent.
De flesta som lämnat S går till gruppen vet ej. Men de som bytt parti har i första hand valt Miljöpartiet och i andra hand Moderaterna.
De förlorade rösterna har därefter, i fallande ordning, gått till Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och till Kristdemokraterna.
Tre noteringar i SCB:s mätning är särskilt intressanta. Dels får S den lägsta siffran någonsin i en SCB-mätning med 27,7 procent. Dels får Moderaterna sin högsta notering med 33,4 procent, liksom Miljöpartiet med 11,7 procent. Det är även intressant att notera att SD:s stöd tycks mycket stabilt. Partiet får exakt samma siffra, 5,7 procent, som i såväl majmätningen som i valet 2010.
Samtliga förändringar för partierna är statistiskt säkerställda. Kristdemokraterna skulle med sina 3,8 procent hamna utanför riksdagen. Trots det får de övriga tre borgerliga partierna lika mycket tillsammans, 44,6 procent, som de rödgröna får. KD:s 3,8 procent är dock så nära fyraprocentsspärren att stödröster sannolikt skulle rädda kvar partiet i riksdagen.
Socialdemokraterna rasar i Stockholm och Göteborg, där partiet nu inte ens når upp till 20 procent. I båda de största städerna får S 19,6 procent. I Stockholms kommun är nu Moderaterna dubbelt så stora som Socialdemokraterna med 40,4 procent.
Även i Stockholms län och i Malmö ligger Socialdemokraterna under rikssnittet. Moderaterna får sin högsta siffra i Stockholms län, 47 procent.
Bara i de norra delarna av landet behåller S sin ställning som största parti, även om partiet tappar även där. Högsta siffran, 46,2 procent, får partiet i mellersta och övre Norrland som omfattar Västernorrland, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.
Även i norra Mellansverige, Värmland, Dalarna och Gävleborg, är S större än M, 40,5 mot 27,1.
I övriga delar av landet är M större än S.
Moderaterna stärker sin ställning som männens parti. Drygt 40 procent av männen föredrar M mot knappt 32 procent av kvinnorna. För Socialdemokraterna är det tvärtom. 32,6 procent av kvinnorna stöder S, mot 27,0 procent av männen.
Bland utrikes födda behåller S sin ställning som i särklass största parti, drygt 40 procent, trots att tappet är stort.
Bland de LO-anslutna får S stöd av 48,5 procent. I den gruppen får M bara 22,8.
– Det här är väldigt allvarliga siffror, men jag är inte jätteförvånad, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.
– Vi har gått igenom åtta veckor av en oerhört allvarlig tid för vårt parti och det är en oerhört tydlig signal som vi har fått från väljarna. Nu ska vi lyssna på signalerna och det finns egentligen bara två saker att göra: jobba hårdare och bli tydligare i vår politik.
Jämtin konstaterar också att Miljöpartiet går framåt.
– Det är bra att många väljare ändå stannar kvar på den rödgröna sidan, säger hon.
Enligt statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld bekräftar SCB:s siffror den bild som många opinionsinstitut gett på senare tid.
– Absurt nog kommer resultatet från SCB nästan som en lättnad för många socialdemokrater. På sina håll fanns en fruktan att stödet skulle vara ännu lägre. Tillbakagången som nu blev hade man redan mentalt intecknat. Mätningen genomfördes under en period som varit extremt olycklig för Socialdemokraterna, i eftersvallet av Håkan Juholts lägenhetsersättningar och det interna ifrågasättandet av hans partiledarskap, säger Bjereld till TT.
– För att Socialdemokraterna skall kunna bryta sin onda cirkel krävs att partiet lyckas formulera kraftfulla politiska förslag som sätter press på alliansregeringen. Sådan förslag måste ha tillräckligt starkt nyhetsvärde för att flytta mediernas fokus från personfrågor till sakpolitik. Hittills har partiet misslyckats med detta. Nu finns det en möjlighet att partiet får viss arbetsro och att Håkan Juholt därmed får ytterligare en chans, säger han.

Mer läsning

Annons