Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödet till Västsahara får inte vackla

Snart åker 13 ombud från Gävleborg till Socialdemokraternas kongress. Efter att regeringen valt att inte erkänna Västsahara är det viktigare än någonsin att ha en aktiv svensk politik för Västsahara som kan leda till frihet för Afrikas sista koloni, skriver Julia Finér och Christer Johansson.

Socialdemokraterna är ett av de partier som tydligast satt frågan om Västsaharas självständighet på agendan och motsatt sig Marockos brutala ockupation. Engagerade inom partiet, SSU och S-kvinnor har länge drivit frågan om västsahariernas rätt till självbestämmande.

2012 togs ett kongressbeslut om att erkänna staten Västsahara. Hade regeringen gjort det, som första europeiska land, hade Sverige på ett historiskt sätt bidragit till att stärka positionen för det sista landet i Afrika som ännu inte avkoloniserats.

Regeringen har i stället fokuserat på att stötta FN:s arbete för att finna en lösning på konflikten. Partistyrelsen lyfter i kongresshandlingarna fram den unika möjligheten att nu påverka inom säkerhetrådet, vilket är positivt.

I sammanhanget måste man dock komma ihåg att FN:s arbete hittills har varit fruktlöst. Nyligen lämnade FN:s särskilda sändebud för Västsahara, Christopher Ross, in sin avskedsansökan efter åtta år av misslyckade försök att få parterna att förhandla, då Marocko vägrar. För ett år sedan utvisade Marocko delar av FN-styrkan som finns i det ockuperade området, men ännu har inte säkerhetsrådet förmått Marocko att låta all personal återvända.

Att stödja FN-spåret är alltså inte tillräckligt. Fler initiativ behöver tas för att komma närmare ett slut på den mer än 41 år långa ockupationen.

Marocko gör stora vinster på att plundra Västsahara på naturresurser och sälja vidare till EU, allt i strid med folkrätten. I december fastslog EU-domstolen att Västsahara inte får innefattas i EU:s handelsavtal med Marocko. Affärer som gäller Västsahara måste göras med ett samtycke från Polisario, som representerar det västsahariska folket. Oroväckande är att det just nu pågår försök från andra EU-länders håll att komma runt domen.

Partistyrelsen belyser den risk som finns att varor som Marocko exporterar i själva verket kommer från ockuperat område. Precis därför bör Socialdemokraterna verka för att produkter från Västsahara inte ska importeras till EU. Stöldgods från ett ockuperat folk ska inte få hamna i våra butiker.

Sverige bör vara proaktivt i frågan om svenska företags inblandning i ockuperade Västsahara. Norge och Danmark har redan gått före, även Sverige bör avråda företag från att ha aktiviteter eller investeringar i ockuperat område, då all handel sker med Marocko och inte med Polisario.

På kongressen i Göteborg är det viktigt att Västsaharapolitiken lyfts och att det klargörs att ett oförändrat tillstånd inte är acceptabelt. Inom EU och FN finns det högljudda röster som sätter ekonomiska intressen före folkrätten. Därför måste rösterna från Sverige vara ännu högre.

Julia Finér

talesperson Emmaus Stockholm

Christer Johansson

ordförande Emmaus Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel