Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stökigt i sommaridyllen

Ett omkullvält dass, uppbrutna luckor och uppeldade utemöbler. Listan kan göras lång på allt som under våren och sommaren har vandaliserats hos Öppet forums lokaler i Sätra. Ibbe Jallow är aktiv i den ideella föreningen som finns till för att Sätraborna ska kunna uppleva äkta lantlighet. – Det är så fint här, men nu är vi rädda att de ska elda upp huset.

Precis intill vattentornet i Sätra ligger Öppet forums eget lilla torp. Mitt under junigrönskan är platsen med sina små planteringar och trädgårdsgångar nästan överdrivet idylliskt. Några pensionärer har tagit sig ner till stugan och sitter och fikar i skuggan. Annars brukar här vara fullt med barn som leker av sig i Sätras egen Bullerby.

Men allt är inte frid och fröjd. Sommarlediga ungdomar från stadsdelen stör i idyllen, trots att de är välkomna att ta del av vad Torpet har att erbjuda.

– De kommer hit och förstör. Nu senast har de vält dasset. Tidigare har de kommit hit och lånat grillen. När vi sen kom hit på morgonen hade de förstört grillplatsen och eldat upp all ved, säger Ibbe Jallow.

Nu ska dasset skruvas fast i en vägg och Öppet forum är snabba med att laga allt som vandaliseras. Men Pia Persson som är aktiv i föreningen tycker ändå att det är tröttsamt med den många gånger utstuderade vandaliseringen.

– De bryter sönder stora fotbollsmål och utemöbler. Jag tycker att de kan visa att de är stora och starka genom att hjälpa till här i stället, säger hon.

När vi kommer till Torpet är Christer Engström fastighetsskötare från Gavlefastigheter där för att titta på förstörelsen. Han tycker att det är bedrövligt att det förstörs, men känner igen mönstret sedan tidigare.

– För en del ungdomar blir det som en sport att sabba och det brukar alltid bli värre på sommaren.

Ibbe Jallow och Pia Persson är dock oroliga för att det ska bli värre.

– Det är så mycket förstörelse i Sätra och om vi bara lagar allt fortsätter det hela tiden. Vi måste få ungdomarnas föräldrar att förstå vad deras barn håller på med, säger Ibbe Jallow.

Det är så otroligt onödigt och vi tänker inte låta dem vinna, säger hon.