Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stollen ska locka nya besökare

Med teaterspel över olika delar av gruvhanteringen ska Stollen på nytt bli ett attraktivt besöksmål. Som författare till teaterstyckena har Ingvar Persson engagerats.

Stollen, den 265 meter långa gången in i Storberget, är ett unikt minne från gruvhanteringen. Tunneln sprängdes genom tillmakning. Berget hettades upp och kyldes med vatten för att spricka och sedan höggs berget loss med hackor och forslades ut. Stollen hade två funktioner, både att leda ut grundvattnet och att forsla ut malm. Den stod klar i slutet av 1700-talet och gruvbrytningen upphörde på 1880-talet.

Sedan några år är Stollen öppen för besökare som kan gå gången in och sedan klättra upp på berget. Drygt tusen besökare årligen har besökt Stollen, men besöksantalet har stagnerat, uppger kommunens turistchef Tommy Nielsen.

– Nu ska vi göra besöket mer intressant och hoppas nå nya besökare, säger han.

Det blir både ljudupplevelser och teaterspel med olika små akter från gruvhanteringen. Tommy Nielsen berättar att besökaren ska kunna gå mellan olika stationer där livet i gruvan dramatiserats.

Målet är även att det ska finna någon enklare servering med mat där någon av ortens matföretag får möjlighet att sköta serveringen.

150  000 kronor till satsningen i Storberget har kommunens Storbergsgrupp fått från Leader Gästrikebygden. Även två andra projekt i Hofors har fått pengar från Leader. Hofors kolare får drygt 200 000 kronor för att utveckla området kring Kolgår’n med kolning och finnskogskultur som tema. Hofors SMK får 150 000 kronor för bevattning av banan vid Kulleberget.