Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolthet och glädje fyllde Göransson Arena

Folkfest. Det är kanske det ord som bäst skulle beskriva gårdagens pampiga invigning av Göransson Arena i Sandviken.

Annons

Alla var där. Eller i varje fall 5 500 uppklädda personer.

Och alla uttryckte samma genuina stolthet över regionens nya landmärke.

– Det här är mitt mest ärofyllda uppdrag hittills som landshövding i Gävleborg, sa Barbro Holmberg under sitt invigningstal.

Redan en halvtimme i förväg ringlade bilköerna utanför Jernvallen långa. Många passade också på att promenera eller cykla till arenan i det fina vädret.

Sandviksbon Linda Dahlqvist hade tagit med sig sin pappa, Jan Dahlqvist, till invigningen. De stod vid ett av borden i baren.

– Arenan är helt otrolig! Den ser inte så stor ut utifrån, men när jag kom in tänkte jag bara ”Wow!”, sa Linda Dahlqvist.

Klockan fem var det dags för invigningssupén med över 3 000 matgäster – Sveriges största middag i Sveriges största arena. Bakom kulisserna dolde sig 550 kvadratmeter mobila kök. 170 anställda hjälptes åt med maten. Anna Löfstedt från Gävle var en av alla som serverade.

– Det går jättebra och det är en sådan fantastisk stämning! Men visst är det lite stressigt också, sa hon innan hon var tvungen att springa vidare.

Längst framme vid scenen i arenan hade hela kommunledningen bänkat sig, bland andra kommunalrådet Monica Jacobsson.

– Jag tycker arenan är så otroligt vacker och pampig, och alla är så glada. I kväll tänker jag bara tänka på den här kvällen, sa hon.

Hon berättade att hon varit på stan tidigare under dagen och att det även där märktes att det var något stort på gång i den lilla kommunen.

– Alla jag träffade pratade om invigningen. Jag passade på att köpa en ny kamera så att jag kan dokumentera kvällen, sa hon.

Även den politiska oppositionen fanns på plats. Vänsterpartiets Karin Nilsson hade tagit med sig sin mamma Ingegerd Nilsson.

– Det känns bra ikväll. Nu hoppas jag verkligen att det här får blir en folkets arena, sa Karin Nilsson.

Under kvällen agerade Fredrik Swahn värd, och underhöll med tal och sång. Klockan halv sju började övriga cirka 2 500 personer som bokat läktarplatser att strömma in i arenan som snart var fylld så gott som till brädden. Då inleddes själva invigningsceremonin. Henning Eneström, ordförande i Göranssonska stiftelserna som skänkt arenan till kommunen, höll ett inledande tal om hur arenan blivit till, från SAIK:s första idéskisser till sista takbalken.

– Det känns helt otroligt att vi äntligen är i mål. Det här är ett lyft i dystra tider. Nu vill vi lämna över den här arenan till hela Sandviken, sa han.

Själva officiella överlämnandet gick till så att en representant från varje politiskt parti i kommunstyrelsen fick komma upp på scenen tillsammans med lika många barn som tog emot en varsin trädplanta.

– Barnen är ett tecken för framtiden. Träden symboliserar ett antal träd som vi kommer att sätta ner här utanför, sa Henning Eneström.

Såväl kommunalrådet Peter Kärnström som arenachefen Maya Olsson höll sedan tal innan Barbro Holmberg invigde arenan.

– Den här arenan kommer att öppna oändliga möjligheter för Sandviken och hela regionen. Jag ser att den blir en mötesplats för alla, näringsliv, kultur och idrott. Det är med stolthet jag förklarar Göransson Arena invigd, sa hon, varpå en blåsfanfar följde och konfetti sköts upp i luften.