Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolthet utan fördomar

Tidigare var pridefestivaler förbehållet Sveriges största städer. Men under de senaste åren har fenomenet spridit sig till många av landets mindre orter. Bara i år har ett antal nya pridefestivaler tillkommit. Däribland Pajala Pride och Hudik Pride, som båda gick av stapeln i helgen.

Det är egentligen utanför storstäderna som manifestationerna för tolerans och kärlek behövs som mest. Dels för att skapa ett bättre klimat för de hbtq-personer som är bosatta på landsbygden. Dels för att förändra bilden av landsorten som inskränkt och bakåtsträvande.

Till synes är en pridefestival enbart ett kulört spektakel. Men i praktiken är den betydligt mer än så. Den är en chans för en ort och dess invånare att visa att alla är välkomna, oavsett sexuell läggning.

De orter som anstränger sig för att värna öppenhet och välkomnar hbtq-personer har mycket att vinna. Det är positivt för kommunens varumärke, något som många lokalpolitiker brukar vara måna om. Dessutom framstår orten som mer framåtblickande och medveten.

Inte minst kan en pridefestival skapa en känsla av samhörighet för de hbtq-personer som bor på orten, en känsla av att inte vara ensam. Bristen på gemenskap är inte sällan något som gör att hbtq-personer väljer att flytta till större städer.

Många av de nytillkomna pridefestivalerna har mötts med glada tillrop och uppskattning från fler än ortens hbtq-personer. Förhoppningsvis kommer fler städer fortsättningsvis att ansluta sig till det regnbågsfärgade pridetåget.