Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för kärlingrepp på jourtid

Gävle sjukhus upphör med röntgenbaserade ingrepp i blodkärl på jourtid. Läkarna protesterar kraftigt och menar att detta bland annat går ut över kvinnor som råkar ut för svåra blödningar i samband med förlossningar.

Vid Gävle sjukhus finns en enhet för interventionell radiologi. Här kan man med röntgenbaserad teknik bland annat åtgärda inre blödningar och förträngningar i blodkärl.

Verksamheten bedrivs normalt endast under kontorstid. Läkare och sjuksköterskor vid enheten har dock även kunnat ringas in vid akuta behov under kvällar, nätter och helger. De har haft en form av frivillig beredskap i hemmet, utanför ordinarie arbetstid.

Men nu har denna inofficiella jour lagts ned. Enligt verksamhetschefen Gunvor Persson handlar det om omtanke om personalen.

– De har fått jobba alldeles för mycket, säger hon.

Läkarna och sköterskorna är skickliga och har därför allt oftare blivit inringda på jourtid, menar hon. Några av dem har 200–300 timmars övertid. Detta håller inte i längden.

– Vi måste se till att våra anställda har en vettig arbetsmiljö, säger Gunvor Persson.

Men beslutet får hård kritik från läkarhåll. Läkare på anestesi-, kirurg-, ortoped- och kvinnoklinikerna har undertecknat en protestskrivelse som bland annat skickats till landstingsdirektören.

Nedläggningen innebär en ”märkbar medicinsk nedrustning”, skriver de bland annat.

En patientgrupp som riskerar att drabbas är kvinnor som får stora blödningar i samband med förlossningar. Kan blödningen inte hävas måste ett ingrepp göras för att laga det trasiga blodkärlet.

Fram till nu har man dygnet runt kunnat göra det med den relativt skonsamma och oblodiga interventionstekniken.

Alternativet är att operera på vanligt sätt men det innebär en större risk att livmodern måste tas bort.

– De här situationerna uppstår inte ofta men vid de tillfällena har det varit oerhört värdefullt att ha tillgång till den här tekniken, säger Inger Blomberg, förlossningsläkare på Gävle sjukhus.

Olle Haller är en av två läkare som arbetar med interventionell radiologi. Enligt honom har det frivilliga jourteamet ringts in till sjukhuset mellan två och fem gånger i månaden.

– Även om det har varit lite jobbigt socialt att ständigt ha beredskap hade jag gärna fortsatt för patienternas skull, säger han.

Att starta en ordinarie jour för den här typen av ingrepp är inte aktuellt. Det skulle bli väldigt dyrt, enligt Gunvor Persson.

– Det är bara universitetssjukhusen som har resurser till det.

Hur ska jourpatienterna i Gävle tas omhand hädanefter?

– Vi ska försöka planera så att de flesta kan tas omhand på dagtid. I övrigt kommer vi att få anlita Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger hon.