Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för stafettläkare

GÄSTRIKLAND
Hälsocentralerna i Gästrikland får bara ha hälften så många stafettläkare som de sökt dispens för.

En ska arbeta i Hofors och de andra tre i Gävle. Hur hälsocentralerna i Gävle ska klara både patientsäkerhet och arbetsmiljö med läkarbristen ska de nu hitta ett svar på.
- Uppdraget är att tillämpa dispensansökningarna mycket restriktivt och det har jag gjort, säger Lars Gustafsson, tillförordnad landstingsdirektör.
Från onsdag råder stopp för stafettläkare och annan inhyrd personal i landstinget. Landstingsdirektören kan bevilja undantag om den medicinska säkerheten är hotad, om tillfälliga köer eller "flaskhalsar" försvinner eller om det finns driftsmässiga och ekonomiska fördelar med inhyrd personal.
Primärvårdsdirektör Anneli Hultman hade sökt dispens för i genomsnitt åtta stafettläkare till hälsocentralerna i Gästrikland under hösten, så många som hon anser att primärvården har råd med. 4,4 tjänster beviljades.
- Vi kommer att ha mycket färre läkare än vi har i dag, säger Anneli Hultman.

Familjeläkare saknas
Fram till augusti hade primärvården betalat 11,6 miljoner kronor för stafettläkare. I Gästrikland saknas runt 25 familjeläkare, som delvis ersatts av stafettläkare.
Södertull och Andersberg hör till de hälsocentraler som i stor utsträckning behövt anlita hyrläkare.
Anneli Hultman säger att det får självklara konsekvenser som färre läkartider, hårdare medicinsk prioritering och hårdare tryck på distriktssköterskor och rådgivning, men hur det konkret påverkar hälsocentralerna vet hon inte ännu.
Verksamhetscheferna ska träffas och diskutera hur de ska fördela stafettläkarna nästa vecka. När de har ett förslag väntar fackliga förhandlingar, så tidigast om ett par veckor tror Anneli Hultman att patienterna kommer att börja märka något.
- Självklart ska vi organisera verksamheten så att det inte är något hot mot patientsäkerheten, säger Börje Svensson, chefsläkare som arbetar på hälsocentralen Centrum i Sandviken.

Ansträngt i Sandviken
I Sandviken, som inte fick någon dispens, är läget ansträngt, men Börje Svensson tror inte att konsekvenserna blir lika stora som i Gävle.
Lars Gustafsson säger att tio landsting infört anställningsstopp och flera har stopp för inhyrd personal. Han har fått en förfrågan om jobb i Gävleborg, säger han.
- Marknaden håller på att hårdna och det ger oss möjlighet att rekrytera.Anna
Bagge
026-15 96 47 anna.bagge_gd.se