Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa bluffakturorna

Ingen ska behöva drabbas av obehagliga telefonförsäljare som hotar med kronofogden om du inte betalar något du inte har beställt, skriver några centerpartister

Annons

Plågan med bluffakturor och hätska säljtelefonsamtal till både privatpersoner och företag bara ökar. Rent juridiskt är det bedrägerier och har inget som helst stöd i lagen. Därför är uppmaningen till alla som får en faktura för något de inte beställt – Bestrid! Men bluffmakarna hotar ofta med kronofogde och betalningsanmärkningar vilket kan bli förödande för den enskilde företagaren eller privatpersonen. Med betalningsanmärkning – inget lån och inget mobilabonnemang. Därför betalar man för att inte riskera något och blufföretagen kan fortsätta.

Något behöver göras. Bedrägerier av denna typ omsätter närmare 2 miljarder varje år. Pengar som istället skulle kunna användas för att få Sveriges företag att växa och skapa nya jobb. Socialdemokraterna vill ha ångerrätt för företagare, men hur ska man ångra ett avtal man aldrig ingått, ett avtal som dessutom är bedrägeri? Det behövs andra åtgärder.

I början av 2000-talet plågades Internetanvändarna av modemkapningar där modem togs över, nummer ringdes upp och produkter beställdes. Det hela försvann i stort sett när ansvarig minister samlade alla berörda parter för samtal. Där övertygade man bland annat Nordea att stoppa alla postgiro-betalningar till och från bedragarna. Nu uppmanar vi Beatrice Ask att göra samma sak. Med ett enda beslut kan vi omgående slänga en rejäl näve grus i maskineriet för brottslingarna!

Nästa steg bör vara att ge Datainspektionen i uppdrag att granska inkassobolagen närmare, även de som är s.k. egeninkasso, där inkassobolag fungerar som dotterbolag, vilket är vanligt bland de företag som skickar ut bluffakturor. De har i det närmaste fritt spelrum idag och borde inte ens ha tillstånd!

Ingen ska behöva drabbas av obehagliga telefonförsäljare som hotar med kronofogden om du inte betalar något du inte har beställt. Pengarna behövs bättre i hederliga medborgares och företags fickor där de skapar nya möjligheter och jobb.

 

Magnus Svensson

Distriktsstyrelseledamot C Gävleborg

Therese Hedberg Lundblad

Distriktsordförande CUF Gävleborg 

Rickard Nordin

Konsumentpolitisk talesperson och riksdags-

ledamot, C

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel