Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa butiksrånen – i skolan

Oavsett om polisen får tag på butiksrånarna finns grundproblemet kvar, menar Billy Nilsson, ordförande för Kris i Gävle.

– Barn som släpar efter i skolan måste få hjälp.

Trots att det är unga människor, ofta under 20 år, som fälls för butiksrån i Gävle har de redan börjat bygga en kriminell karriär genom personrån och misshandlar från straffmyndig ålder.

Men insatserna behövs betydligt tidigare än så, enligt Billy Nilsson.

– Skolorna måste få bättre resurser och det kostar pengar. Ett barn som släpar efter i skolan måste få hjälp och kanske en personlig assistent, men för det måste barnet ha en diagnos, säger Billy Nilsson.

Hur många av de kriminella som du har stött på har haft en problematisk skolgång?

– Ja, herre gud. Jag kan titta på mig själv som är dyslektiker, vilket har legat mig i fatet under hela livet.

Vilken hjälp fick du av skolan?

– Jag fick en lärobok som var dubbelt så stor som de andras med två gånger större text. Men jag kunde ju inte läsa bättre för att bokstäverna var större. Jag har faktiskt kvar den boken fortfarande, säger Billy Nilsson och skrattar till.

Vad har ungdomar som vill lämna kriminaliteten bakom sig för möjligheter?

– De kan söka sig till oss, vi kan erbjuda ett kontaktmannaskap och försöker bygga upp ett förtroende. De kan även söka sig till socialtjänsten men där jobbar de redan häcken av sig.

Hur ser prognosen för att de ska lyckas ut?

– Den ser ganska god ut egentligen. Om de verkligen vill så finns alla förutsättningar, säger Billy Nilsson.