Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa försäljningen!

”Det finns inga skäl som motiverar att Gavlegårdarna har en marknadsandel på hela 70 procent av totala antalet hyreslägenheter här i staden” anser Gefle Dagblads ledare den 15 juni, och efterfrågar mer försäljningar av allmännyttan.

Ledaren innehåller mycket, men inget om vad hyresgästerna i sammanhanget anser, vilket är märkligt. Inför försäljningen av Gavlegårdarnas bestånd i Sätra genomfördes en enkät där 71 av 89 tillfrågade hyresgäster svarade att de inte vill att Gavlegårdarnas ska sälja husen, 16 svarade att de inte har någon åsikt. Endast två av 89 hyresgäster var positiva till en försäljning. Resultaten styrks av vår stora medlemsenkät, där hyresgäster inom allmännyttan är betydligt nöjdare än de som bor hos en privat hyresvärd. En utmaning för de privata hyresvärdarna att bli bättre!

Det kanske är lättare att spela hockey från läktaren, och som ledarskribent ha åsikter om en försäljning som drabbar andra. Men det är mer relevant att fråga de hyresgäster som drabbas av försäljningen. Och det är mer mänskligt att följa deras åsikt i stället.

Därför kräver vi att ägarna för Gavlegårdarna, det vill säga Gävle kommun, tänker om och att utförsäljningarna av Gavlegårdarna stoppas. Det finns ingen poäng i att sälja fastigheterna, de boende vill inte byta hyresvärd och några akuta ekonomiska skäl finns inte för Gavlegårdarna. Det stora underhållsbehovet gagnas inte av kortsiktiga försäljningar, utan måste hanteras genom att hyresrätten får rättvisa ekonomiska villkor. Vi kräver därför att ROT-avdrag införs även för hyresgäster.

ordförande Hyresgästföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare