Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa naturresursstölden i Västsahara!

Fiskeavtalet mellan EU och Marocko strider mot folkrätten och Sverige bör agera för att stoppa avtalet, menar organisationen Emmaus.

Marockos ockupation av Västsahara är en av de längsta ockupationerna i modern tid och övergreppen mot mänskliga rättigheter är omfattande. Ett viktigt motiv är utvinningen av naturresurser från landet. Sverige är inblandat genom investeringar och fiske. Sverige har nu möjligheten att stoppa ett folkrättsvidrigt fiskeavtal mellan EU och Marocko som omfattar det ockuperade Västsaharas vatten.

EU kommer inom kort rösta om det nya fiskeavtalet mellan Marocko och EU. Det nya avtalet kommer tillåta fiske utanför ockuperade Västsahara och eftersom det inte går att visa att det gynnar västsaharierna, strider det mot folkrätten.

Det nya avtalet och investeringar i naturresursutvinning legitimerar ockupationen som FN förklarat olaglig. I en ny bok, ”Tyst territorium”, visas hur svenska fiskare tömmer Västsaharas fiskevatten. Författarna avslöjar också hur svenska pensionsfonder investerar i företag verksamma i Västsahara, och varor från Västsahara hamnar på gävlebornas middagsbord.

Marocko har ockuperat Västsahara sedan 1975 och utvunnit naturresurserna. Detta strider mot folkrätten. Internationella domstolen i Haag har slagit fast att bara västsaharierna har rätt till Västsahara.

I FN-stadgan står att ekonomisk exploatering i icke-självstyrande områden bara får ske om lokalbefolkningen gett sitt samtycke och det är i deras ekonomiska intresse. Plundring av naturresurser är förbjudet. Men nu skrivs avtal mellan Marocko och EU om utvinning och handel trots att Västsaharas naturresurser tillhör västsaharierna.

AP-fonderna, som förvaltar alla svenska pensioner, har nyligen avinvesterat i bolag som bryter fosfat i Västsahara. En positiv nyhet, men de har fortsatt investeringar i företaget Total som exproprierar olja där.

Västsahara är ockuperat, halva befolkningen bor i flyktingläger medan naturresursutvinningen fortgår. Marockos exploatering av Västsahara kommer fortsätta så länge ockupationen legitimeras genom gynnsamma avtal.

I fiskeavtalet står inte hur intäkterna ska komma västsaharierna till del. Att västsaharierna i flyktinglägren, genom Emmaus, får bistånd i form av fiskkonserver från Asien, trots att kustremsan är en av de fiskrikaste i världen talar sitt tydliga språk. Sverige har en tradition av att försvara folkrätten och borde göra allt för att stoppa avtalet.Marocko har ingen rätt till Västsahara och därför ingen rätt att sälja dess naturresurser. Genom att sluta investera i Marockos ockupation av Västsahara kan den folkrättsvidriga utvinningen och handeln med naturresurser upphöra.

Magnus Haukland

ordförande Emmaus Gävleborgs Biståndsgrupp

Julia Finér

ordförande Emmaus Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel