Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Stoppa ombyggnaden”

På grund av de minskade skatteintäkterna så kommer Gävle kommuns förvaltningar att få minska sina kostnader med i genomsnitt fyra procent nästa år. När GD gick ut på stan och frågade slumpvis valda Gävlebor så var nästa alla överens om var kommunen borde spara först. Stortorget!

I går berättade GD att den senaste skatteprognosen visar att kommunen får 157 miljoner kronor mindre i skatteintäkter under 2010 än planerat. Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, vill att alla förvaltningar ska ta fram ett förslag på hur man skulle kunna spara fyra procent på budgeten för 2010. Totalt skulle det ge en besparing på drygt 160 miljoner kronor. Det innebär bland annat att omvårdnadsförvaltningen ska försöka att spara 50 miljoner kronor. Kommunledningskontoret har bedömt att det för deras del handlar om åtta miljoner kronor.

Hur mycket pengar det handlar om för de andra förvaltningarna är inte klart än. Men i slutet av april ska förvaltningarna ha redovisat sina sparförslag för kommunledningen.

– När alla har visat hur de kan ta bort fyra procent så får vi diskutera om vi ska göra några omprioriteringar, säger Carina Blank.

Det är alltså inte säkert att alla förvaltningar kommer att behöva spara lika mycket i slutändan. Hur pengarna kommer att fördelas står klart i juni när kommunfullmäktige ska fatta beslut om mål och ramar för 2010.

En helt ovetenskaplig undersökning bland några slumpvis utvalda Gävlebor på stan visar att det tycks finnas många som vill att kommunen ska spara in pengar genom att ställa in ombyggnaden av Stortorget. Torget kostar drygt 74 miljoner kronor att bygga om.

Men kommunalrådet Carina Blank, S, tycker att ombyggnaden av Stortorget är en bra idé. Hon tycker att det är viktigt att kommunen är en motor som håller igång stan under lågkonjunkturen.

– Vi kommer att fortsätta med våra satsningar. Inte bara på Stortorget utan även med renoveringarna av skolor och stadsdelsförnyelsen i Sätra. Det är svårt att bromsa sig ur en uppförsbacke. Det är viktigt att vi fortsätter med de saker som leder till att människor får arbete och att det blir bra förutsättningar för att bo här i Gävle, säger Carina Blank.