Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare

Sverige växer. Snart blir vi elva miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler. Tyvärr finns det en baksida: lycksökare lockas till byggbranschen i tron att kunna göra snabba affärer. Om vi ska klara av att rusta landet för framtiden måste branschen vara attraktiv, sund och säker, skriver Anders Hansson och Håkan Carlsson.

Ställningsbyggen i byggbranschen har skapat stora rubriker under året. Totalt anmäldes 1 026 olyckor i samband med byggnadsställningar under åren 2013–2017.

De vanligaste felen vid ställningsolyckor är att ställningarna inte är byggda för de laster de kan utsättas för; att infästningarna inte är beräknade eller för få för att tåla kraftiga vindar och att felaktiga beräkningar gjorts. Det kan också vara så att andra än ställningsbyggarna gjort ingrepp i ställningarna.

För att få bygga en ställning upp till nio meter krävs en allmän utbildning med rekommenderad utbildningstid på minst 16 timmar. För den som vill bygga mer komplicerade ställningar krävs en särskild utbildning på minst 80 timmar. För väderskydd krävs att man genomgått en tilläggsutbildning på 32 timmar med krav på förkunskaper från särskild utbildning om ställningar.

Tyvärr förekommer det ställningskurser som bedrivs på några få timmar. I särskilda fall har elever som skrivit prov fått reda på svaren innan provtillfället. Det har även rapporterats om aktörer som utfärdar utbildningsbevis till personer som helt saknar kunskaper i ställningsbyggande.

Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara: ställningsbyggarna själva, byggarbetarna som befinner sig på arbetsplatsen där ställningen uppförts, men också tredjeman som passerar förbi en byggplats. Så här kan vi inte ha det i vår byggbransch. För att råda bot på detta anser vi att:

Utbildningsgivare för de kravställda utbildningarna måste kvalitetssäkra att personer som får utbildning också kan det man utbildas till.

I dag ställer Arbetsmiljöverket krav på vilka kunskaper en ställningsbyggare ska ha, men det är arbetsgivarens ansvar att kontrollera ställningsbyggarnas kunskaper. Vi är beredda att ta vårt ansvar i detta, dock anser vi att Arbetsmiljöverket bör ansvara för att kontrollerna av utbildningsgivare görs. En kontrollfunktion måste därför till för att säkerställa att ingen tummar på reglerna.

Arbetsmiljöverket behöver ges rätt att ingripa mot dem som missköter sig.

Alla bär vi ett ansvar. Det finns utbildningsgivare som Sveriges Byggindustrier och fackförbundet Byggnads rekommenderar och som godkänts av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN). BYN finns till för att kvalitetssäkra utbildningar i byggbranschen. Om vi ska klara utmaningen att rusta Sverige för 11 miljoner invånare behöver våra byggarbetsplatser vara säkra – för alla. Bara så skapar vi en byggbransch som är attraktiv, sund och säker.

Anders Hansson

chef Sveriges Byggindustrier Gävleborg

Håkan Carlsson

kanslichef Ställningsentreprenörerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel