Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stör Åkessons tal med visselpipor och tutor"

Med visselpipor och tutor. Så ska Jimmie Åkessons tal i Gävle störas enligt en Facebookgrupp som bildats av Elin Skalk, Ung Vänsters ordförande i Gävle.

– De uppmanar till våld, säger Roger Hedlund, ordförande för SD i Gävleborg.

Annons

På fredag ska Jimmie Åkesson hålla tal på Rådhustorget i Gävle. Nu har en grupp bildats på Facebook där det talas om att störa talet.

I går strax före klockan 22 hade gruppen 434 medlemmar.

– Vi tycker inte att fascism och rasism hör hemma i Sverige. Därför har jag och en kompis bildat gruppen, säger Elin Skalk.

Hon skriver bland annat: "Vi fixar visselpipor och vuvuzelor, men alla får gärna komma med kreativa ljudblockader."

Likaså skriver hon åt en person att bjuda in sina vänner att kasta knallskott på Jimmie Åkesson när han besöker Gävle på fredag.

Men till GD säger hon att hon inte uppmanar någon att störa talet med oljud och våld.

– Men jag välkomnar att visselpipor och tutor används. Det är tillåtet. Våld får absolut inte användas. Själv kommer jag bara att vända ryggen åt honom när han håller talet. Jag tycker att hela Gävle ska vända honom ryggen.

Hon vill poängtera att det inte är i rollen som ordförande för Ung Vänster i Gävle som hon bildat gruppen.

– Jag har gjort det som antirasistisk privatperson. Vi vänder oss inte bara till vänsterpartister utan till alla partier som är emot fascism och rasism.

Roger Hedlund är mycket kritisk till vad han kallar för en uppmaning till våld och odemokratiska metoder.

– Alla partier borde få samma möjlighet att komma till tals så att alla väljare kan ta ställning. De som uppmanar att störa talet är odemokratiska och respekterar inte andras rätt att yttra sig.

Han håller inte med om att Elin Skalk kan hålla i sär vad hon gör som privatperson och vad hon gör som representant för ett politiskt parti.

– Hon företräder alltid Ung Vänster, även i det här.

I går ställdes ett torgtal med Jimmie Åkesson in i Göteborg efter att tumult utbrutit. Enligt tidningen Expressen hade drygt tusen demonstranter mött upp på platsen, buat, skrikit och kastat ägg på honom.

Uppdatering 07.42: Elin Skalk har tagit kontakt med GD och menar att uppgifterna om knallskott inte var allvarligt menade, utan skulle ses som ett skämt. Hon säger att de inte kommer använda, eller uppmana till användning, av knallskott på fredag.

Annons