Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor loppis lockade stor publik

Såväl nybörjare som loppisveteraner trängdes tätt mellan borden på jakt efter det perfekta fyndet. Vare sig det handlade om barnkläder, köksattiraljer eller gamla vinylskivor.

Intresset var stort när det i går ordnades ”megaloppis” i Göransson Arena.

En stor loppis i en stor arena. Ja, så kan man beskriva den stora inomhusmarknaden i Sandviken. Där fanns något för alla.

José Ventoso jobbar som lärare i Sandviken och är en rutinerad loppisdeltagare. Han har nämligen tidigare haft både Gävle Fyndmarknad och Magneten i Valbo. Honom träffar GD när han med två fulla kassar sicksackar bland borden inne på arenan.

– Det här är min passion, säger han glatt.

Det märks. Han har nämligen redan lämnat två bananlådor fulla med grejer i bilen.

– Om man har rätt kunskap kan man göra riktiga fynd. Det gäller att läsa mycket, så att man kan stämplar, märkning och sådant, berättar han.

Alldeles nyss har han till exempel hittat en vas från Frankrike av märket Lalique. Den kostade 50 kronor, men José värderar den till mellan 5 000 och 6 000.

– I förhållande till priset är det ett av de bästa fynd jag gjort, säger han.

Han vet att det är med loppis som det är med mode. Att allt funkar som en vanlig marknad. Och just nu är loppis något som ligger helt rätt i tiden.

– Jag samlar på saker, men min tanke är också att samla ihop tillräckigt med saker för att kunna starta en stor loppis själv, säger han.

Lille Charlie Strömbom, snart två år, är kanske inte lika mycket loppisveteran men lyckades åtminstone få tag i några gamla leksaksbilar.

– Det kan man aldrig få för många av, säger pappa Anders.

Själv är han mest ute efter en stick- eller cirkelsåg. Farmor i sin tur söker gammalt Gävleporslin, medan farfar redan sprungit i väg på eget håll för att hitta något som kan intressera honom.

Hon berättar att hon åkt hela vägen från Älvkarleö bruk för att besöka marknaden:

– Vi älskar loppis, maken och jag, säger hon.

Carola Östberg från Sandviken står med sina barn vid ett av borden och säljer mest barngrejer, men även lite vuxenkläder. Hon berättar att det här är andra gången hon står på loppis, men att hon brukar åka runt och titta ibland. Då plötsligt kommer hennes kompis och överlämnar en gjutjärnsform för pannkaka.

– Jag passar på att handla lite själv också, så jag skickar kompisarna på jakt åt mig medan jag står här, berättar hon.

Hon tycker att marknaden har bra uppslutning, även om arenan är långtifrån fylld med de 700 bord som skulle kunna få plats.

Vid ett annat bord står Emelie Klintecorn från Gävle. Hon är konstnärinna som i vanliga fall håller på och bygger godis av socker. Hon har även haft utställningar och jobbar med designmarknaden Edge ungefär en gång i månaden. För henne är det här en fullträff eftersom hon är intresserad av både loppis, design och konst. På hennes bord erbjuds lite av varje; mest glas.

– Det är mycket små femkronorsgrejer som går. Till exempel smycken och leksaker, säger hon.

För den som är sugen att fynda är det ännu inte för sent. Loppisen är nämligen öppen även i dag.