Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor satsning på järnvägen

Hur ska problemen på järnvägarna lösas?

Oppositionen – både de rödgröna och Sverigedemokraterna – pekar åt samma håll: stoppa avregleringen. Regeringen skjuter i stället till pengar, 800 miljoner kronor extra i år.

Annons

Inför ett stort pressuppbåd visades alliansens partiledare runt på en av Trafikverkets driftscentraler i Stockholm. De presenterade en satsning på 800 miljoner kronor mer till järnvägen under 2011.
– Vi har ett sedan många år eftersatt underhålls- och driftsbehov, sa statsminister Fredrik Reinfeldt och hänvisade till de senaste tuffa vintrarna.

Trafikverket har förut sagt att det behövs två-tre miljarder kronor extra per år för att rusta upp järnvägen. Ändå var generaldirektör Gunnar Malm nöjd.
– Det är en god början och vi hinner inte göra av med mer i år. Det är en omfattande planering för att genomföra åtgärder på järnvägen, säger han.

SJ:s avgående ordförande Ulf Adelsohn anser att pengarna inte räcker.
– Man får se det här i relation till det, vad Trafikverket har sagt att det krävs för att få järnvägen i dugligt skick, säger Adelsohn.

Janne Rudén, förbundsordförande i SEKO, vill i stället att regeringen ska ta hand om det han kallar ”avregleringsträsket”. Enligt Rudén har de privata bolagens intåg inneburit försämringar i punktlighet, arbetsvillkor och underhåll.
– Det är inte sådana här järnvägsförbindelser vi ska ha – det ska ju funka. Vi måste få ordning och reda i järnvägstrafiken.

Socialdemokraterna vill helt stoppa avregleringen, dessutom återreglera delar av järnvägen och ändra på SJ:s uppdrag, där avkastningen i dag är central.
– SJ är en samhällsnyttig verksamhet. Och då kan man inte hålla på och experimentera som regeringen gör, säger S-ledaren Håkan Juholt.

Också övriga oppositionspartier tycker att avregleringen gått för långt. SD:s Jimmie Åkesson skriver i ett pressmeddelande att han hoppas att Sverigedemokraterna och den övriga oppositionen ska ”nå ett samförstånd i riksdagen i denna mycket viktiga fråga”.

Vad en sådan enighet kan sätta för konkret press på regeringen är svårt att säga, säger Siv Holma, Vänsterpartiets talesperson i trafikfrågor.
– Att det finns en majoritet för att stoppa avregleringarna, det hälsar jag med tillfredsställelse. Men jag måste resonera med mitt parti hur vi ska kunna få en förändring, säger hon.

Stina Bergström, trafikpolitisk talesperson i Miljöpartiet, jublar över att fler tycker som de.
– Jag kommer att fortsätta att motionera om det här och är vi fler som står bakom samma förslag får vi hoppas att det blir så, säger hon.

Sofia Tanaka/TT
Tomas Bengtsson

Mer läsning

Annons