Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor sekretess kring människosmuggling

SANDVIKEN
Den 35-årige sandviksbo som sedan den 20 maj suttit anhållen, misstänkt för människosmuggling och för att ha vållat 353 människors död, förblir anhållen.

Annons
Det beslutade Sandvikens tingsrätt i onsdags.
Mannen hävdar att han är oskyldig till anklagelserna och han hade därför begärt en prövning av det tidigare beslutet att ha honom inlåst i väntan på en utlämning till Australien.
Gefle Dagblad berättade för några veckor sedan om den 35-årige irakiern, bosatt i Vallhov i Sandviken. Några dagar innan han greps den 20 maj hade han häktats i sin frånvaro av en domstol i Queensland, Australien.
Mannen är misstänkt för att ha varit en av de ledande personerna i en smuggelliga som i oktober 2001 försökte ta in flyktingar i Australien med båt, ett försök som slutade i tragedi.
Fartyget som blev känt som Siev X gick från Bandar Lampung på södra Sumatra, Indonesien. Hon hade 421 passagerare ombord och var extremt överlastat. När fartyget just kommit in på australiska vatten gick hon under. 353 människor miste livet, varav 146 barn.
35-åringen misstänks också för penningtvätt. Däremot misstänks han inte ha begått några brott i Sverige.
Mannen kom som kvotflykting till Sverige i februari i år och har permanent uppehållstillstånd. Han har bott i Sandviken några månader.
Förhandlingen i Sandvikens tingsrätt i onsdags fördes även den här gången bakom stängda dörrar och sekretessen är mycket stor. Tingsrätten beslutade att han ska förbli anhållen. På måndag nästa vecka är sista dagen för Australien att begära mannen utlämnad.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se