Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso betalar rekordskadestånd

Pappers, Unionen och Ledarna får skadestånd från Stora Enso för turerna kring nedläggningen av massafabriken i Norrsundet.
– Det är rekordstort, säger Mats Jutterström, förhandlingsombudsman på Pappers.

De tre fackförbunden stämde Stora Enso på en miljon kronor var. Bolaget hade enligt facken redan fattat beslutet att lägga ner i Norrsundet innan MBL-förhandlingarna inleddes.

Frågan om det var ett brott mot medbestämmandelagen skulle ha kommit upp i Arbetsdomstolen i mitten av juni, men nu har parterna enats om en förlikning. Summan i förlikningen är hemlig men enligt Mats Jutterström är beloppet högre än vad facken räknat med att få ut i Arbetsdomstolen.

– Men det är inga miljonbelopp, säger han.

Det som Stora Enso får betala är troligen högre än de ursprungliga kraven. De lokala facken begärde 100 000 kronor i inledningen av processen men fick inget gehör hos Stora Enso den gången. Sedan höjdes kraven när de centrala förbunden vände sig till Arbetsdomstolen.

– Det är bra att vi kom till en lösning, säger Örjan Larsson, Pappers ordförande i Norrsundet.

Han ser förlikningen som en bekräftelse på att också Stora Enso insett att de gjort fel.

Och enligt Örjan Larsson hade nedläggningsprocessen kanske blivit mindre turbulent om facken hade fått full insyn och varit med och förhandlat innan beslutet togs. Det var först efter löntagarkonsulternas rapport som facken kunde acceptera att det fanns grund för en nedläggning av massafabriken i Norrsundet.

– Vi hade kunnat vara mer delaktiga. Nu är det ett avslutat kapitel men de får väl bättra sig till nästa gång, säger Örjan Larsson.

Förlikningsbeloppet ska delas mellan de tre fackförbunden.