Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora Enso kör för fullt

En svag krona och billigare virke gynnar Stora Ensos fabriker i Sverige.
– Det gör att vi har större förutsättningar att hålla det hela igång i en tuff marknad, säger virkeschef Ulf Klensmeden.

Efterfrågan viker och Stora Enso förutspår ett sämre resultat än väntat för årets första kvartal. Men för koncernens 13 fabriker i Sverige innebär lågkonjunkturen vissa fördelar.

– Det generella budskapet är att vi producerar för fullt i Sverige. Kronans värde påverkar alla kostnader och nu när den har tappat i förhållande till euron har konkurrenskraften relativt förbättrats här, säger affärsområdeschef Elisabet Salander Björklund.

Samtidigt är de svenska virkespriserna relativt låga. Siffror från branschorganisationen Skogsindustrierna visar att såväl löv- som barrmassaved är minst tio dollar billigare per kubikmeter i Sverige jämfört med Finland.

– Ja, det handlar om den storleksordningen. Det gör att begränsningarna blir mindre här, säger virkeschef Ulf Klensmeden.

Ryssland har tidigare aviserat planer på att införa en importskatt som skulle höja kostnaden för ryskt timmer med 50 euro per kubikmeter. Trots att skatten ännu inte är införd har planerna haft effekt på priserna i Finland.

– Industrin har velat säkra sin virkesförsörjning och då har konkurrensen om det inhemska virket hårdnat. Finsk skogsindustri är mer beroende av ryska volymer än den svenska och påverkas därför mer, säger Ulf Klensmeden.

Vid två av linjerna i Skutskärsfabriken produceras massa till bruken i Grycksbo, Kvarnsveden och Fors. Den fluffmassa som produceras vid den tredje linjen säljs vidare till företag som exempelvis tillverkar hygienprodukter.

– Vi har våra kunder och kör på för fullt. Hur framtiden ser ut vill jag inte spekulera i, säger Eva Karlsson Berg, fabrikschef i Skutskär. Erik Wikström