Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora framgångar för gästrikarna i rally-SM

Seger till Tobias Söderqvist och en tredjeplats för Martin Berglund.
Gästrikland firade framgångar i Östersund Winter Rally, årets andra deltävling i SM!

I klassen Trimmat tvåhjulsdrivet ledde västgöten Kristian Johansson efter fredagens båda sträckor. Tvåa, endast nio tiondelar efter, parkerade Tobias Söderqvist, Årsunda, tillsammans med kartläsande brodern Joakim.

Lördagens etapp inleddes i arla morgonstund med en 3,3 mil lång sträcka. Uppenbarligen var bröderna Söderqvist såväl pigga som raska i gryningen och satte här bästa tid, drygt tre sekunder före andraplacerade Patrik Flodin från Ilsbo. Kristian Johansson distanserades med elva sekunder och halkade därmed ner till en tredjeplats i sammandraget.

Den sistnämnde åkte därefter i stort sett jämnt med Tobbe Söderqvist på sträckorna fyra till och med sex, men på den avslutande SS 7 var det återigen fördel Årsunda. Totalt kunde Söderqvistbröderna ta hem spelet med 21,4 sekunder. Patrik Flodin slutade trea, en minut och 37 sekunder från den översta pallplatsen.

– Vi tog i bra nog på den första sträckan i morse och även i övrigt har körningen fungerat bra idag, berättade Tobias efter målgång.

Som dock inte kunde attackera lika hårt som han är van att göra.

– Nej, fästet var vanskligt. Det låg en del is-puder på vägen på vissa ställen och man visste aldrig hur mycket dubbarna bettade. Ibland for framänden på bilen i sidled, ibland tappade bakvagnen fästet.

Ifjol vann Tobias och Joakim Söderqvist fem av sex deltävlingar i rally-SM och knep guldet. Årets säsong har inletts med två nya förstaplatser.

– Siktet är förstås att försvara guldmedaljen. Nu väntar en del tid i garaget innan barmarksperioden drar igång i maj!

Andreas Sjölander/Sofie Lundmark, Gävle, körde av vägen och bröt på den första sträckan i fredags. Man startade sedan om på den andra etappen – med sex minuters tillägg på tiden.

Trots detta handikapp blev det till slut en sjundeplats för paret. Detta efter att ha satt flera bra sträcktider.

Sämre gick det då för Hedesundas Oskar Sundell/Anders Liljedahl, som höll sjätte plats efter tre körda sträckor. På den fjärde sträckan fick Oskar tvärbromsa för att inte köra in i en konkurrent som kört av vägen – och fastnade då istället själv i drivan. Han bröt.

I Trimmat fyrhjulsdrivet utklassade Per-Gunnar Andersson/Emil Axelsson, Årjäng, allt vad motstånd hette – lika som i SM-premiären i Gävle. Nu skilde tre minuter och 15 sekunder till Forshagas Mats Jonsson/Johnny Johansson, på andra plats.

Gävles Martin Berglund/Joakim Gevert låg sexa efter fredagen. Därefter blev det åka av och Martin var snabbt uppe på fjärde plats. När sedan Thomas Thunström, Ludvika, tvingades bryta med trasig motor så kunde Berglund/Gevert inkassera en tredjeplats. En knapp halvminut fattades fram till Mats Jonsson.

Per-Arne Ljung/Kjell Andersson, Hofors, svarade även de för en habil insats. Farten var tillräcklig för att sluta sexa.

I junior-SM, otrimmat, styrde Sandvikens Eddie Lundqvist/Kristian Brandvold in som sexa, placeringen före Petter Palmqvist/Håkan Jacobsson, Gävle.