Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora ingrepp i verksamheten

ÄLVKARLEBYMindre pengar till komvux. Singelavdelningarna bort inom barnomsorgen i Skutskär. Lägre löneökningar för lärarna. Och minskade personalkostnader i stort med 1,7 miljoner kronor.

Genom att tvingas prioritera hårt mellan alla angelägna verksamheter har nu barn- och utbildningsnämnden lyckats banta ner budgeten för nästa år.
- Vi skulle ha behövt mer pengar. Vi har behov som inte blir tillgodosedda nu när ramarna är så strama, menar Leif Strömberg, s, ordförande i bun.
När nämnden i våras lade fram sitt önskemål om budget för 2003 hävdade man att det fanns behov av en utökning på 17,7 miljoner kronor. Främst för att klara kostnadsökningar på den ordinarie verksamheten.
Men kommunfullmäktige i juni gav bara utrymme för en ökning på 5,5 miljoner kronor. Tolv miljoner måste bantas bort.
Ett till synes omöjligt uppdrag som varit svårt att klara på ett tillfredsställande sätt. Men nu finns i alla fall en budget färdig för antagande vid budgetfullmäktige i slutet av november.
Vid nämndens möte på torsdagen klubbades den igenom av en klar majoritet.
Folkpartiets, kristdemokraternas och moderaternas ledamöter avstod dock att rösta och hänvisade i stället till det gemensamma borgerliga budgetförslaget som ska läggas fram vid budgetfullmäktige.

Sammanslagning
Förutom de nämnda besparingarna så föreslår man en sammanslagning till ett enda upptagningsområde för grundskolan i Skutskär. Bodaskolan och Jungfruholmen skulle alltså hamna i samma område och nämnden ska försöka att för- dela eleverna jämnt mellan dem.
- Strävan är att försäkra kapaciteten i skolorna, försäkrar Leif Strömberg.
Som GD tidigare berättat räknar man med en klar minskning i elevunderlaget i grundskolan de kommande åren och därmed måste organisationen anpassas. Däremot kommer antalet gymnasieelever att öka betydligt och därmed kostnaderna för kommunens ungdomar som studerar i Gävle och Tierp.
Allt är dock inte mörkt i budgeten. Leif Strömberg glädjer sig åt att man satsar på uppbyggnaden av en förskoleavdelning i Älvkarleö, i anslutning till skolan, och att man fortsätter utveckla Kulturskolan.
Dessutom har förvaltningen lyckats jobba ner årets prognos till -740 000 kronor. Klart bättre än som tidigare tre miljoner kronor back.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se