Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora skulder i Gästrikland

Var femte Gävlebo har mer skulder än tillgångar.
Siffrorna är likartade i övriga Gästrikland och Älvkarleby.
Sämst ställt är det i Hofors.

Vem är egentligen miljonär? Den definition som ofta används är att den är miljonär som skulle få en miljon kronor över när han sålde allt och betalade av sina skulder. LO-tidningen har bett Statistiska Centralbyrån, SCB, att ta fram siffror på det rakt motsatta. Vilka skulle inte ha råd att lösa sina lån även om de sålde allt de ägde?
Siffrorna är dyster läsning. Var femte invånare i Gästrikland och Älvkarleby har så stora lån och andra skulder att de inte skulle gå att betala av. Även om man sålde både hus, båt och bil.
Hofors utmärker sig negativt. Där har 22 procent av invånarna högre lån än summan av sina tillgångar. I Ockelbo och Sandviken är motsvarande siffra 19 procent.
Det kan jämföras med läget i några av Sveriges rikaste kommuner, Danderyd, Täby och Lomma. Där har endast åtta procent av invånarna högre lån än vad de skulle klara av att betala om de sålde allt de ägde.
Hur många miljonärer har vi då i våra trakter?
Tretton procent av Gävleborna skulle faktiskt kunna titulera sig miljonärer enligt SCB:s beräkning. Lika många i Sandviken. I Hofors endast sju procent.
Bäst i landet är såklart även här Danderyd där 46 procent av invånarna skulle bli miljonärer om de sålde sina tillgångar. I Täby skulle 42 procent kunna göra samma sak.
Enligt LO-tidningen har ungefär 31000 svenskar en nettoskuld på över en miljon kronor. Det vill säga att de har lån på mer än en miljon över summan av sina tillgångar.
"Den sammanlagda skuldsumman för dessa skuldmiljonärer är netto 58 miljarder kronor, det vill säga pengar som inte finns och som inte motsvaras av några tillgångar i hus, bilar, båtar, aktier eller annat", skriver LO-tidningen.
Man ska komma ihåg att en stor del av de som enligt statistiken kan kalla sig miljonärer inte har någon som helst glädje av det. I många fall rör det sig om människor som för tio år sedan eller mer köpte en bostad i något av Sveriges storstadsområden och som sedan har sett fastigheten stiga i värde. Något man inte kan dra fördel av så länge man bor kvar.