Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stora variationer i psykvården för unga

Barn- och ungdomspsykiatrin i Gävle vet inte vilka de ska hjälpa och vilka som primärvård och skola ska hjälpa.
Det problemet delar de med många andra kliniker och håller nu på att åtgärda.

Socialstyrelsen har granskat barn- och ungdomspsykiatrin, bup, i landet. Under 2008 besökte de Gävle och 69 andra enheter och granskade sammanlagt 483 journaler.

Vården varierar konstaterar socialstyrelsen nu i en rapport.

– Det är väldigt olika. På vissa håll i landet så är kvaliteten förhållandevis god medan den på andra håll är sämre än man kunde förmoda, säger Johan Carlson som är tillsynschef på Socialstyrelsen till TT.

Bara fyra av tio enheter uppfyller hälso- och sjukvårdslagens krav på att ha en patientansvarig läkare och bara knappt hälften av patienterna i öppenvården hade kontakt med läkare enligt journalen. En femtedel av journalerna var så dåliga att de bedömdes utgöra en patientsäkerhetsrisk och nästan hälften av öppenvårdsjournalerna saknade diagnos.

I många landsting är barn- och ungdomspsykiatrins uppdrag oklart. Man vet inte vilka patienter man förväntas hjälpa och har därför också svårt att se om man klarar sitt jobb. Dit hör Gävleborg och bup i Gävle.

Verksamhetschef Helena Björkman säger att de sedan i höstas tillsammans med primärvården håller på med att se över vem som ska göra vad. Det arbetet ska vara klart i september. Ambitionen är sedan att under hösten börja genomföra överenskommelsen i praktiken. Så småningom ska också skolhälsovården komma med.

En del dokumentation och rutiner på bup i Gävle får också kritik av Socialstyrelsen, som ändå tycker att arbetet med kvalitet och patientsäkerhet utvecklas bra. Tillgängligheten, uppföljning och samverkan hör till det som klarar sig utan anmärkningar.