Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storband med tryck matchade Meta

Sandviken Big Band är ett typiskt swingband med en repertoar som passar jazzens äldre publik. Förebilder finns i Count Basies orkester av 50-talsmodell vilket också avspeglade sig i konsertens program.

Många är de sångsolister som varit knutna till bandet och Meta Roos är sedan länge en av dem. I mycket bra arrangemang plockade hon fram lätt igenkända sånger som stod Ella Fitzgerald nära. Det gjorde hon habilt och medryckande. Bland melodierna ur Ellas sångbok fanns A Tisket a Tasket, Happy Blues Can’t By Me Love och den självskrivna All of Me som publiken aldrig tycks få nog av. Men Meta bjöd även på Sakta vi gå genom stan, Monica Zetterlund-stipendiat som hon är.

My Favorite Things och det befogade extranumret For All We Know var andra melodier som den stora publiken gav ett ljudligt bifall. Stämningen var avslappnad och familjär hela konserten men personligen tycker jag att mellansnacket var i mesta laget även om Meta som vanligt lindade publiken runt sitt finger.

Storbandet under Åke Björänges ledarskap var på ett lysande spelhumör och gjorde arrangemangen stor rättvisa. De hade också några orkesternummer på sin lott, bland annat en Count Basie-inspirerad melodi av orkesterns leadsax Adam Dahlberg. Namnet har jag glömt. En stor solist hade bandet i vikarierande alt-tenorsaxofonisten Krister Andersson. Han lanserades i Gershwins The Man I Love och My One and Only Love som Robert Mellin och Guy Wood skrev för Frank Sinatra 1953.

Krister är en av landets mest hörvärda saxofonister, vilket han klart bevisade. Tänka sig att han har lämnat Stockholm och flyttat till Sandviken.

Bandet lät mycket homogent med fina nyanser och visade även upp andra solister av klass.

Dit hördes altsaxen Adam Dahlberg, tenoristen Patrik Lundstedt, trombonisten Per Haglind, trumpetaren Joachim Tromark, gitarristen Göran Berenqreutz och den nye skicklige pianisten, ryskfödde Eldar Levgran.

Helhetsintrycket blev en klar succé

Göran Olsson