Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbedragaren dömd till fängelse

Storbedragaren och sexbrottslingen Vincent Carlsson, som främst ger sig på äldre och utsatta, dömdes på måndagen återigen till fängelse av Attunda tingsrätt.

Domen blev tre och ett halvt års fängelse för att ha lurat 18 kvinnor mellan 75 och 93 år på sammanlagt 330 000 kronor. Dessutom förverkar tingsrätten ytterligare tre och ett halvt års villkorad frihet.

Som tidigare lurade Vincent Carlsson systematiskt äldre kvinnor över hela landet på stora summor pengar. Han har tidigare även dömts för sexuella övergrepp mot yngre kvinnor. Vältalig och förtroendeingivande har han ibland utgett sig för att vara läkare, polis och bankchef.

Den första domen föll 1966.

I mars 2001 dömdes Vincent Carlsson av Sandvikens tingsrätt för, förutom de sexuella brotten, 53 grova bedrägerier mot äldre människor. Straffet blev då åtta års fängelse, att läggas till två års förverkad villkorlig frigivning. 2007 rymde han och inledde han en ny stöldturné på några månader innan han greps i Norge och återfördes till Skogomeanstalten. Sommaren 2010 frigavs han. Ganska snabbt var han återigen på jakt efter äldre, tillitsfulla människor och deras besparingar.

Under hösten 2011 sökte han upp äldre kvinnor utanför livsmedelsbutiker eller ringde på i deras bostäder. Där utgav han sig för att vara hyresvärd, eller komma från bostadsrättsföreningen, och erbjöd rabatt på hyran om de betalade i förskott.

Han förmådde kvinnorna att lämna ifrån sig pengar eller, om de hade svårt att själva gå till en bankomat, bankkort med kod. Som bevisning finns bland annat övervakningsfilmer tagna vid bankomater.

I december förra året greps han på en thairestaurang i Malmö, där även en polispatrull, som kände igen honom, råkade vara.

I går fälldes Vincent Carlsson av Attunda tingsrätt på 21 punkter, varav 15 är grovt bedrägeri.