Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storebror på jakt

Konspirationer på hög nivå är onekligen en användbar utgångspunkt för actionrullar och thrillers av olika slag. Inte minst på 1970-talet hade denna minigenre en sorts storhetstid. Då gjordes bland annat klassiker som ”Tre dagar för Condor” och ”Sista vittnet” med Robert Redford respektive Warren Beatty i huvudrollerna.
På senare år har temat dykt upp i mer adrenalinpumpande skapelser, typ ”Enemy Of The State” och senaste ”Die Hard”-rafflet, och det är i det sällskapet ”Eagle Eye” hör hemma. Vi talar alltså högoktanig action med paranoia till max i mixen som kittlande sammanhållande länk mellan explosionerna, glaskrossandet och bilkrascherna.
I handlingens centrum finner vi två vitt skilda individer som blir indragna i en mardrömsliknande soppa. Den ene är Jerry, en slacker vars mer ambitiöse bror precis förolyckats under mystiska omständigheter. På andra sidan av spektrat finner vi Rachel, en ung mamma som mest bara försöker få livspusslet att gå ihop för sig och sin lille son. I normala fall hade de aldrig mötts, men när en okänd kvinna utan förvarning ringer och lämnar instruktioner som försätter dem i livsfara förenas de i en gemensam jakt på sanningen.
Ordet jakt bör för övrigt betonas. För det blir ett enda långt jagande ända fram till eftertexterna. Samtidigt kan de unga tu knappt ta ett enda steg utan att vara bevakade. Svaren på frågorna vem som ligger bakom och varför är förstås det centrala, men helt tillfredsställande är de väl inte när de väl kommer. Fast intensivt, spännande och underhållande på ett tämligen ogenerat pang-på-rödbetan-sätt är det hela hur som helst.
”Eagle Eye” bär sin popcornrullestämpel med heder och låter sitt big brother-budskap komma i andra hand utan att skämmas. Samtidigt gör Shia LaBeouf bra ifrån sig i sin första riktiga leading manroll, men han överskuggas givetvis lätt av Billy Bob Thorntons lika coole som beslutsamme säkerhetsagent. Den mannen lyckas nästan alltid göra något extra av sina roller, och det inkluderar även de mer standardiserade, typ den här.