Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storköket byter ägare

GÄVLE Nu är det klart att kommunens produktionskök, mattanter och städpersonal privatiseras.
I går gav affärsverks- och servicenämnden klartecken till att förhandlingarna med en privat ägare slutförs.

Annons
Vem den nye arbetsgivaren är får de anställda inte veta förrän den 19 december då förhandlingarna beräknas vara klara. Då avslöjas också vad priset är.
Beslutet togs i politisk enighet.
- Jag har varit osäker på den här affären in det sista, men jag stärktes till sist i uppfattningen att det här är det bästa både för kommunen, de anställda och kunderna, säger Lars Horn, s, ordförande i nämnden.

- Det svåraste är att som arbetsgivare lämna över personalen till en annan arbetsgivare. Det är inte roligt. Men vi vet ju att verksamheten är bra, det är duktig personal och vi tror att en ny ägare har möjlighet att bredda marknaden, säger han.
Den affär som nu tycks gå i lås innebär att en privat ägare tar över Produktionsköket i Sätra, serveringarna i skolor och servicehus samt städverksamheten från den 1 augusti 2004. Den nye ägaren förbinder sig att ta över samtliga anställda under det första verksamhetsåret.

I affären ingår också att kommunen köper mat från produktionsköket under tre och ett halvt år, med möjlighet till två års förlängning. För eleverna i Gävles skolor ska det inte innebära någon förändring.
- Det ingår i affären att skolorna även i fortsättningen ska ha tvårätterssystem och att det ska finnas lokalt inflytande över matsedeln, säger Ulf Sundin, Gästrike Inköp, som håller i kontraktsskrivandet.

Innan affärsverks- och servicenämnden tar det slutliga beslutet på ett extra sammanträde den 19 december ska förhandlingar med facket genomföras.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se