Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storköket värt ett bättre bud

GÄVLE Det blev inget beslut om att sälja ut storköket och städningen i Gävle kommun. Politikerna vill ha bättre betalt och en förhandlingsgrupp ska nu försöka trissa upp priset.

- Vi vill ha ett bättre bud, om vi ska slutföra förhandlingarna, säger Lars Horn, ordförande i nämnden.
Så sent som för en dryg vecka sedan verkade det mesta vara klappat och klart. Nämnden beslutade då att gå vidare och förhandla fram en uppgörelse med den hemliga intressenten. Men sedan dess har läget uppenbarligen ändrats, något som överraskar till och med Lars Horn.

- Jag är lite förvånad, säger han.
Men några detaljer utöver det vill han inte avslöja. Förhandlingar med en intressent har förts under den senaste veckan under sträng sekretess, men enligt Lars Horn tillkom det material så sent som i dag på förmiddagen. Hur det har påverkat bedömningen vill Lars Horn inte säga.
- Det enda jag kan säga är att vi inte är nöjda med prisbilden.

I stället för att säga definitivt ja till en utförsäljning skjuter alltså en enhällig nämnd upp beslutet. En förhandlingsdelegation med Lars Horn, moderaten Anders Léné och förvaltningsledningen ska ta upp diskussionerna med kandidaterna. För en vecka sedan handlade det uteslutande om en slutlig intressent, men det nya läget skulle kunna innebära att flera av anbudsgivarna blir aktuella.

- Nämnden får avgöra frågan igen. Vi ska försöka sätta i gång med förhandlingarna direkt efter helgerna, säger Lars Horn.
Om det inte går att få ett bättre bud är vänsterpartisten Lars-Ove Ragnarsson inte främmande för att avbryta upphandlingen, men i ett senare skede göra om den i annan form.
- Man kanske ska dela upp det i mindre delar, säger han.
I torsdags sa både Kommunal och SKTF nej till en utförsäljning. Orsaken var precis det som fick politikerna att att tveka i går - priset var för lågt.
- Det var klokt att de inte gick vidare med försäljning nu, säger Hans Forsberg, ombudsman i Kommunal.
Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se