Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storleken inte avgörande

GÄVLERäddningstjänsten har införskaffat en liten snabb båt. Vid motorhaverier eller brand på öar når hjälpen fram på bara några minuter.

Räddningstjänsten i Gävle har tidigare haft en större båt men för ett par år sedan dömdes den båten ut.
- Politikerna tyckte det skulle bli för dyrt med en ny båt men jag tog fram ett nytt koncept där vi ska samarbeta med kustbevakningen och lotsen, berättar räddningschef Mats Granat.
Den nya båten är en gummibåt med glasfiberskrov, försedd med två stycken 135 hästars Mercurymotorer. Båten är liten men snabb och gör 50 knop. Båten tar endast lättare brandutrustning men det har räddningstjänsten löst genom att placera större brandsprutor hos lotsen.
- Vi kan släcka små bränder och hålla bränder i schack innan lotsen kommer. Vi kan också ta hand om skadade tills lots och kustbevakning kommer, berättar Per Ringqvist, projektledare.

Olyckor i insjöar
Räddningstjänsten har ansvaret för olyckor i insjöar och i hamnbassängen men kommer det ett larm längre ut i skärgården kan de även ta det. Gummibåten kan också gå in i hamnkanalen förbi den första bron. Händer en olycka längre in i ån finns andra resurser att tillgå.
- Det finns många stora fartyg men det har saknats små, snabba båtar. Det här är en snabb enhet som kan vara ute på tio minuter, säger Per Ringqvist.
För kustbevakningen tar det ofta betydligt längre tid att komma fram eftersom den inte är permanent stationerad i Gävle. Det samma gäller för sjöräddningen som har större, långsammare båtar och dessutom har liten bemanning kvällar och helger.
Tio-tolv man inom räddningstjänsten har utbildats under vintern för att kunna köra båten. De har bland annat tagit skepparexamen. Vid en olycka kommer båten att bemannas med en skeppare, en styrkeledare och två rökdykare som också är ytbärgare.
Leveransen av båten, som kostade 800 000 kronor, blev något försenad vilket oroade räddningstjänsten som ville ha den inför midsommarhelgen. Men i måndags kom den och sedan dess har räddningsteamen tränat varje dag.
- Vi har ju en speciell kust där det ofta är krabbig sjö men den här båten tar sig fram även om det blåser rejält, säger Per Ringqvist.Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se