Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storm på väg ... eller?

Svarta, oroliga moln tornar upp sig vid horisonten, blixtar och dunder, spöregn och ett kompakt mörker.

Symboliken är hur tydlig som helst. För ovanstående är precis vad som successivt stegrar sig i huvudet på Curtis, som bor på landsbygden i Ohio tillsammans med hustrun Samantha och döva sexåriga dottern.

Curtis pendlar mellan mardrömmar och verklighet där han också hallucinerar och närmar sig alltmer sin mentala kollaps. Han ser saker som ingen annan gör och befarar att han ska gå samma väg som sin schizofrena mamma.

Den påtagliga oron för att en tornado snart ska dra fram och tillintetgöra hans familj och hela tillvaron blir allt större och han rustar och bygger ut sitt skyddsrum på åkern utanför hemmet. Ja, det går även så långt att Curtis tappar fotfästet även på sitt jobb som förman på ett byggföretag.

En äkta gastkramande, psykologisk thriller är det. Michael Shannon är suverän i sin svåra huvudroll, Jessica Chastain är också ypperlig som den tålmodiga hustrun som inte överger sin älskade man. I det fallet är det kanske litet väl tårdrypande.

Jeff Nichols lyckas skapa dramatik genom att bokstavligen använda naturliga metoder. ”Take Shelter” är i alla stycken en sevärd film. Att den tog hem flera tunga priser på förra årets Cannesfestival känns helt välförtjänt.

Stefan Andersson