Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen en dyr affär

GÄVLE
Stormvindar uppmättes i Gävle i tisdags. De skador som uppstod kommer att kosta kommunen.

Men parkförvaltningen kommer inte att få något extra tillskott. Kostnadsökningarna måste täckas i budgeten.
- Vi tvingas skippa något annat i stället, säger Bo Runsten från parkförvaltningen och ansvarig för drift, skötsel och underhåll.

Städar upp
Under onsdagen fortsatte arbetet med att städa upp efter ovädret.
- Mellan 50 och 60 träd har fallit omkull så vi har verkligen haft fullt upp, säger Lars Hiller, arbetsledare på markbyggarna i Gävle.
Redan på onsdagsmorgonen hade markbyggarna städat undan alla omkullblåsta träd inne i Gävle. Uppstädningsarbetena fortsätter dock under veckan.

Kvistar på cykelvägar
I Boulognern är det stökigt med kvistar och trädtoppar som ligger på gång- och cykelvägarna. Men det får vänta, säger Lars Hiller.
- Vi har prioriterat sådant som varit rent farligt, till exempel på några skolgårdar.
I övrigt klarade sig kommunen från svårare materiella skador. Men det har orsakat mycket arbete för markbyggarna och det kommer att ge merkostnader. Hur stora kostnaderna blir är oklart.
Bo Runsten säger att parkavdelningens och tekniska kontorets budget är mycket pressad.
Därför ställer väder som det i tisdags till det. Eftersom ekonomin är så dålig innebär det att parkförvaltningen tvingas dra ner på något annat istället.
Han varnar också för att ett nytt blåsväder kan orsaka ytterligare stora skador.
- Risken är stor att det händer något mer eftersom träden i kommunen är så gamla. I Regementsparken var det en stor björk som föll över en cykelväg i tisdags. Jag är glad att ingen hamnade under den.
KARIN BERGKVIST
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se