Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stormen kring Lötgården har mojnat

VALBOLötgården och Åbyforshemmet höll på torsdagen öppet hus. Drygt ett år efter att omvårdnadsnämnden beslutat att de psykiskt funktionshindrade var tvungna att flytta har nu en kompromissad form av verksamhet börjat komma i gång.

Annons
Efter protester från anhöriga, personal och FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, har de som ville fått bo kvar. Två valde att flytta från det nya kombinerade gruppboendet och dagverksamheten.
- Det funkar bra. Jag var orolig för hur det skulle bli, att det inte skulle funka för de boende, säger Pernilla Mauritzon, habiliterare.
Hon är en av de sex som jobbar kvar efter nyordningen. De andra har flyttat med de boende till Allégården i Hagaström. Sju nya habiliterare har börjat. De har varit i gång sedan i slutet av mars.

Slapp flytta
Per Stenson hör till dem som slapp flytta från Lötgården.
- Jag är glad att jag bor kvar, säger han.
Nyss hemkommen från dagverksamheten i Strömsbro, där de i dag sågat ved, slår han sig efter en stund ner vid bål och chips som dukats upp för det öppna huset.
Två av de fem boende går på dagverksamheten för personer med autism i huset intill och framåt hösten är det tänkt att ytterligare två personer, som bor på annat håll, ska börja där.
Verksamhetschefen Leif Öhlund säger att gruppboendet fungerar bra, men att det inte har blivit den kontinuitet i dagverksamheten som det var tänkt. Idén är att samma personal jobbar både i gruppboendet och med de dagliga aktiviteterna, men eftersom de går på schema är det i praktiken inte alltid samma personer i dagverksamheten. Det ska de försöka ordna i höst.
Pernilla Mauritzon tycker att det går bra att jobba på dagcentret också, men hoppas att de ska få fortsätta med arbetssätt som fungerar för de boende.
- Jag hoppas att man inte ändrar för att man ska ändra, det ska vara utifrån de boendes behov.

Öppet hus
Flera av omvårdnadsnämndens ledamöter hade kommit till det öppna huset.
- I dag känns det väldigt bra. Jag uppfattar när jag pratar med dem att det fungerar för dem som går hit på daglig verksamhet, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande.
Hon tror att de lärt sig något av stormen kring flyttbeslutet.
- Det jag kan tycka i dag är att vi hade väldigt bråttom. Med facit i hand hade vi inte behövt det. Vi hade kunnat vänta med beslutet eftersom förändringen inte genomförts så fort som det var tänkt.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge_gd.se